Κατά της ΑΔΕΔΥ προσέφυγε αυτή τη φορά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με αγωγή που εκδικάζεται σήμερα στις 13.00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο λόγος; Μα φυσικά επειδή η ΑΔΕΔΥ κάλυψε στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο τους εκπαιδευτικούς που απέχουν-απεργούν από τον θεσμό του ενδοσχολικού συντονιστή και του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
Η υπουργός σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων προσφεύγει ξανά στα δικαστήρια για να ακυρώσει απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου. Πρώτα με τη ΔΟΕ, της οποίας η απεργία κρίθηκε εντέλει παράνομη αλλά όχι και καταχρηστική, και τώρα με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων. «Στα σχολεία μας αυτή τη χρονιά ξεκίνησε ο θεσμός του “μέντορα”, δηλ. έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους νεότερους συναδέλφους τους. Συνδικαλιστικές ηγεσίες κήρυξαν απεργία διαρκείας για τον θεσμό αυτό (όπως και για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος “PISA” αλλά και απεργία για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία).
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δηλαδή, δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου. H απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Στη συνέχεια, η ΔΟΕ ζήτησε “κάλυψη” από την ΑΔΕΔΥ, δηλαδή να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ολόιδια απεργία με αυτήν που κρίθηκε παράνομη. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ολόιδια απεργία, και σήμερα προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί και αυτή η απεργία παράνομη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, με εκπαιδευτικούς που θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας», έγραψε, χθες, η Ν. Κεραμέως στην προσωπική της σελίδα στο facebook.
Με μία σχεδόν πανομοιότυπη αγωγή, η υπουργός υποστηρίζει ότι το αίτημα της ΑΔΕΔΥ συνίσταται σε κατάργηση ψηφισμένου νόμου και εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων και ότι «δεν περιλαμβάνει ορισμένο αίτημα για τη διαφύλαξη ή προαγωγή συγκεκριμένου εργασιακού ή οικονομικού συμφέροντος των δημοσίων υπαλλήλων μελών της εναγόμενης. Στοχεύει ομολογημένως να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου και των συναφών κανονιστικών πράξεων, ήτοι να ματαιώσει την εφαρμογή των θεσμών του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα. Δεν διεκδικεί τη ματαίωση, αλλά την ικανοποιεί από μόνη της και την επιβάλλει».
Μάλιστα, επικαλείται ξανά τυπικούς λόγους, όπως αυτοί απορρέουν από τον τελευταίο νόμο Χατζηδάκη, και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, η ένδικη απεργιακή κινητοποίηση είναι όλως παράνομη, και ως καταχρηστική, η εναγόμενη δεν μου αφήνει άλλη επιλογή από το να ασκήσω την παρούσα, έχοντας πρόδηλο έννομο συμφέρον προς τούτο».
«Είναι μία εμμονική πλέον συμπεριφορά απέναντι στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. Αλλωστε, το έκτρωμα Χατζηδάκη ψηφίστηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο! Μιλάμε, πρακτικά για απαγόρευση της απεργίας, κάτι το οποίο συνιστά απομείωση της δημοκρατίας», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος θυμίζει ότι αντίστοιχες προσφυγές στα δικαστήρια έχουν γίνει ακόμη και για στάσεις εργασίας και προσθέτει: «Αν η υπουργός Παιδείας ξόδευε έστω τη μισή ενέργεια για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση από όση ξοδεύει για να σέρνει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, η κατάσταση στα σχολεία θα ήταν σαφέστατα καλύτερη. Αντίθετα, έχει επιλέξει τη μόνιμη αντιπαράθεση, η οποία ωφελεί αποκλειστικά και μόνο την ιδιωτική εκπαίδευση της οποίας η Νίκη Κεραμέως έχει επιλέξει να είναι υπουργός».
