Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα τη χρήση του εμβολίου κατά της COVID-19 της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρίας Valneva. Η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέστησε επίσης τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Ωστόσο αυτή δεν αποτελεί μια γενική σύσταση εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, και αποσκοπεί στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου ανθρώπων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Οι συστάσεις ακολουθούν τη σύγκληση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Valneva, με την τοπική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων να ανακοινώνει ότι το σκεύασμα δύο δόσεων προορίζεται για ενήλικες ηλικίας 18 έως 50 ετών, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη.
Το εμβόλιο της Valneva βασίζεται στην παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε εμβόλιο όπως εκείνο της γρίπης και της πολιομυελίτιδας. Είναι το μόνο εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν «νεκρό» ιό. Ειδικά, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τον κορονοϊό σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια αδρανοποιούν τον ιό, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί ή να μολύνει κύτταρα.
