Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στην ευρωζώνη και για τους εναρμονισμένους δείκτες στις χώρες-μέλη θα δώσουν σήμερα μια πρώτη γεύση για το πώς εξελίχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, αν και τα οριστικά στοιχεία αναμένονται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε μικρή μείωση στο 11,6% από το ρεκόρ 12,1% του Ιουνίου.
Είναι απίθανο η τάση αυτή να διατηρηθεί και τον Αύγουστο. Προϊδεάζουν γι’ αυτό τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία. Ο δείκτης τον Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 35,6%, έναντι αύξησης 13% τον ίδιο μήνα πέρσι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούνιο, υπάρχει μια μικρή μείωση 2%.
Στο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2021-Ιουλίου 2022 η αύξηση είναι 32,8%. Κατά κλάδο, όσον αφορά τις τιμές εξωτερικής αγοράς, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου με +94,4% και ακολουθούν: μέταλλα +31%, ελαστικά- πλαστικά +30, χαρτοποιία +24,6%, μεταλλικά προϊόντα +20,7% κ.ά. Στον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς (+31,9%) προηγούνται ξανά τα διυλιστήρια με +88,8% και ακολουθεί η παροχή ρεύματος και αερίου με +45,9%, η χαρτοποιία +13,9%, τα μεταλλικά προϊόντα, τα βασικά μέταλλα και τα τρόφιμα με αυξήσεις από 9%-11%.
