Ως παράδειγμα πρωθυπουργού προς αποφυγή εμφανίστηκε αυτοβούλως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μεταβίβασε ευθέως –και από το βήμα της Βουλής– στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υπαιτιότητα εμπρηστικών επιθέσεων σε ΜΜΕ.
Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο ίδιος επιδιώκει την τοξικότητα και την ακραία πόλωση στην εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έφτασε στο σημείο να συσχετίσει τον εμπρησμό στα γραφεία του Real FM στο Μαρούσι με τις -απαράδεκτες- δηλώσεις Βερναρδάκη εναντίον της υπουργού Παιδείας, κάνοντας αναφορά στις «…βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που τις κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα». Προκειμένου δε, να προκαλέσει νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. να απολογηθεί στη Βουλή για τις μεμονωμένες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της παράταξής του, με το σκεπτικό πως αποτελούν την επίσημη ρητορική του κόμματος.
Προσθέτοντας στις δηλώσεις Βερναρδάκη χαρακτηριστικά σχόλια του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Φίλη, μίλησε για «αθλιότητες» και για «ΣΥΡΙΖΑϊκο φαρισαϊσμό», ενώ για να κλιμακώσει τους τόνους εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δανείστηκε» μέχρι και παλιές αναφορές από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως τα περί «εκτσογλανισμού της δημόσιας ζωής» του Βαγγέλη Βενιζέλου. «Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού, είναι η τοξικότητα με την οποία θα δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχα προειδοποιήσει…» είπε, επιβεβαιώνοντας την προεκλογική του στρατηγική.
Επίθεση σε Τσίπρα
«Ολα αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε. «Τα τρία μέτρα κάτω από τη γη του κ. Πολάκη, τα μαχαίρια του κ. Φίλη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, είναι όλα από ένα κόμμα το οποίο μιλά για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της ενημέρωσης. Επειδή, λέει, έτσι το είπαν κάποιοι “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” και μάλιστα την ίδια μέρα που μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που (χθες) κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα…». Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. πως δεν εμφανίστηκε χθες στο Κοινοβούλιο, λόγω ακριβώς, όπως ισχυρίστηκε, των δηλώσεων Βερναρδάκη. «Αντί να κρύβεται από τη Βουλή, να έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει συγγνώμη, να σταθεί όρθιος και να πει ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις αθλιότητες. Ας έρθει εδώ, αν τολμάει, να αντιπαρατεθούμε…».
Οπως ήταν επόμενο, οι ακρότητες του πρωθυπουργού προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό της προβοκάτσιας», ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «αποδεικνύει ότι δεν είναι ικανός για πρωθυπουργός» και ότι «είναι πραγματικά επικίνδυνος». Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας την ιδιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη μίλησε για «σοκαριστική» τοποθέτηση που δείχνει πανικό και απόσταση από την κοινωνία. «Είναι πρωτοφανές για πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας να έρχεται στη Βουλή και να λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνεται για την εμπρηστική επίθεση στον Real» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. «Αν αυτό δεν λέγεται μέγιστη προβοκάτσια και τοξικότητα, τότε τι άλλο είναι!» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι εκτός της ψηφοθηρίας, η τακτική Μητσοτάκη αποσκοπεί και στη «συσκότιση» των επίδικων ζητημάτων σε κρίσιμες περιόδους, αναφέροντας ως παράδειγμα τις νέες ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Θολά» σημεία
Η χθεσινή, πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια εξελίχθηκε στους αντίστοιχους υψηλούς τόνους που προκάλεσε το περιεχόμενό του στα κόμματα και κυρίως στη συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας στα άρθρα που συγκροτούν τον πυρήνα του (νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, φοιτητική εκπροσώπηση, αναζήτηση πόρων κ.ά.) υποστηρίζοντας εν πολλοίς πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το «τελειωτικό χτύπημα» στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, παραβιάζοντας πλήρως την αρχή του αυτοδιοίκητου και την ακαδημαϊκή αυτονομία του. Δεδομένης και της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, στην οποία καταγράφεται σωρεία επισημάνσεων για «θολά» σημεία, σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση (εκτός της Ελλ. Λύσης) υποστήριξε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. – παρ’ ότι βέβαια απορρίφθηκε λόγω της «γαλάζιας» πλειοψηφίας.
Κόντρα στην ευρύτερη αποδοκιμασία, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με σθένος το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο μεγάλος απών, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, επιστρέφει για να μορφώσει τους Ελληνες και να διαμορφώσει την νέα Ελλάδα». Πρόσθεσε μάλιστα πως απαντά στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και ότι η απήχησή του «υπερβαίνει τα κομματικά όρια» (αναφερόμενος στις ίδιες έρευνες που είχε επικαλεστεί και η Νίκη Κεραμέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής).
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε και χθες να υπογραμμίσει το κοινωνικό πρόσημο που προσδίδει στην κυβερνητική νομοθέτηση, μιλώντας για ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και για καλές επαγγελματικές προοπτικές για όλους τους νέους και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών. Δεν μίλησε για το «δίκιο του εργάτη», στο οποίο είχε αναφερθεί κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, έκλεισε ωστόσο την τοποθέτησή του με Ρήγα Φεραίο. «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη…» είπε, απευθύνοντας έκκληση τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ (που δεν ξεκαθαρίζει ακόμη τη στάση του στην ψηφοφορία, θέτοντας προφανώς ως προϋπόθεση την ενσωμάτωση της τροπολογίας που έχει καταθέσει) να στηρίξει το νομοσχέδιο. «Σε μια συγκυρία, κ. Κατρίνη, όπου η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ, σας ζητώ να κάνετε μια γενναία κίνηση για την πιο σπουδαία εθνική υπόθεση που είναι η παιδεία…» είπε.
«Είναι οξύμωρο να ζητάει από το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, από την παράταξη που σε κρίσιμες στιγμές πλήρωσε μονοσήμαντα το κόστος, όταν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης κρύβονταν πίσω από εύκολες λύσεις» απάντησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι είναι εξίσου οξύμωρο να ζητά συναίνεση, όταν ο ίδιος, όπως είπε, «δυναμιτίζει τη συζήτηση γιατί η τοξικότητα τον βόλευε…». Ο ίδιος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ενώ προετοίμαζε επιμελώς εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι ικανός να κάνει το άσπρο μαύρο για την υφαρπαγή ψήφων και υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να δραπετεύσει δημιουργώντας εικονική πραγματικότητα, πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας. «Τα εμπρός – πίσω στις εκλογές δείχνουν μόνο αμηχανία και σύγχυση» σχολίασε, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως συντηρεί την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος.
Αναχρονιστικές επιλογές
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, επικαλέστηκε τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόνισε την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης και χαρακτήρισε συνολικά «μύθο» τη μεταρρυθμιστική επιδίωξη της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικές επιλογές και συγκεντρωτική οπτική στον χώρο των ΑΕΙ.
Λάβρος εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας στη δική του τοποθέτηση την επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο. «Εχετε το θράσος να το παρουσιάζετε ως συνολικής αποδοχής, ενώ στηρίζεστε σε έρευνες και δημοσκοπήσεις που μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών κακιάς συμφοράς, με γελοίες ερωτήσεις επιπέδου καλλιστείων και με απαντήσεις περί παγκόσμιας ειρήνης!» είπε. Ο γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε «σκουριασμένη» και «ξεπερασμένη» την κυβερνητική πρόταση για τα ΑΕΙ, δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιο της κοινωνικής προόδου είναι αυτό δίνει πνοή στις έννοιες της αξιοπρέπειας, της προόδου και της ελευθερίας» και διαβεβαίωσε ότι το δίκαιο, όπως και οι αγώνες των φοιτητών, θα βρουν, όπως πάντα, τον δρόμο τους.
