Αγρια και αναίτια καταστολή δέχθηκαν πολίτες και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη.
Η προκλητική στάση της αστυνομίας ήταν εμφανής εξ αρχής: όχι μόνο περιόριζαν τους συγκεντρωμένους στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, αλλά και έκαναν λεκτικές επιθέσεις σε καθήμενους με την πρόφαση πως ξέφευγαν από το οπτικό τους πεδίο. Αυτό δεν πτόησε τους εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα όπως «Γιάννη γερά, ώς τη λευτεριά», «Εξω απ’ την πορεία η αστυνομία», «Κανείς νεκρός της πείνας απεργός», «Με απεργία πείνας μέσα στα κελιά, Γιάννη γερά ώς τη λευτεριά».
Σύντομα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν κατευθυνόμενοι προς την Πανεπιστημίου, όμως λίγο πριν φτάσουν στα Προπύλαια, οι αστυνομικοί, που ήδη περιόριζαν ασφυκτικά τον κόσμο σε μία λωρίδα, έκαναν χρήση χημικών, «σπάζοντας» την πορεία στα δύο. Οι ένστολοι επιτέθηκαν μεμονωμένα σε διαδηλωτές ρίχνοντάς τους στην άσφαλτο, ενώ ψέκασαν με χημικά και χτυπούσαν με τις ασπίδες τους και φωτορεπόρτερ, παρότι γνώριζαν την δημοσιογραφική τους ιδιότητα. Επίθεση με κρότου-λάμψης δέχθηκε και η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, όπως κατήγγειλε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν σχεδόν αμέσως, όμως χτυπήθηκαν για δεύτερη φορά στο ύψος των Προπυλαίων με ρίψεις νερού από την αύρα που τους ακολουθούσε κατά πόδας και από ΜΑΤ και Δέλτα που επιδόθηκαν σε ρίψη κρότου-λάμψης και δακρυγόνων. Πολλοί διαδηλωτές δέχθηκαν βάναυσα χτυπήματα και κλοτσιές και μπροστά στις σκηνές απόλυτου χάους, οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το σώμα της πορείας και κατέφυγαν στα γύρω στενά. Δεκατρία άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ – ανάμεσά τους και ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, Σωτήρης Λαπιέρης.
Αργότερα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι έπειτα από αυθόρμητο κάλεσμα. Δεκάδες αλληλέγγυοι βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ έξω από τη ΓΑΔΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
‼️ Αγριο προπηλακισμό δέχθηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, ο οποίος μάλιστα αργότερα κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής πως άντρας των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας τού είπε: «Φύγε Κλέωνα, αν δεν φύγεις θα σε γ…».
