ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Πετρωτός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η υπογραφή των συμβολαίων συνεργασίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το σχήμα εταιρειών Salfo/Populous που θα εκπονήσουν το master και business plan για τη Νέα Τούμπα συνοδεύτηκε από την παρουσίαση των δύο εταιρειών και κυρίως των βημάτων που πρόκειται να γίνουν μέχρι να φτάσει ο ΠΑΟΚ στην ανέγερση του νέου σταδίου του.

Αρχικά, ο οικοδεσπότης, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα καθώς γίνεται το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του μεγάλου πρότζεκτ και σημείωσε πως «χωρίς τον ευεργέτη, Ιβάν Σαββίδη, δεν θα υπήρχε. Η επιμονή, η δύναμη και το όραμά του μας οδήγησαν εδώ», ενώ λίγο αργότερα ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να χτίσει νέο γήπεδο δεν θα ρίξει τον πήχη των αγωνιστικών απαιτήσεων και η ομάδα «όπως τα τελευταία δέκα χρόνια, άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι και τόσο, θα συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό».

Ο υπεύθυνος τεχνικών εταιρειών της Dimera, Δημήτρης Μουτσάκης, από την πλευρά του εξήγησε ότι το σχήμα των εταιρειών επιλέχθηκε λόγω της βέλτιστης προσφοράς και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ περιμένει μέσα στο επόμενο δίμηνο να παραλάβει «τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το master plan. Θα αξιολογηθούν από εμάς και στη συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του κόνσεπτ, που θα χρειαστούν 4-5 μήνες». Μάλιστα, εξήγησε ότι δόθηκαν τρεις κατευθυντήριες γραμμές στους μελετητές για τα τρία σχέδια: πλήρης εφαρμογή των κανόνων UEFA/FIFA για την ασφάλεια, μεταφορά της ψυχής και της ατμόσφαιρας του υφιστάμενου γηπέδου στο νέο, εμπορική λειτουργία του γηπέδου 365 μέρες τον χρόνο.

Τόνισε, ακόμη, ότι η οικονομική άδεια μπορεί να είναι στα χέρια του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2023 και ότι πλήρης κοστολόγηση θα μπορεί να γίνει μόνο όταν οι άνθρωποι της ομάδας πάρουν στα χέρια τους τις προτάσεις, αλλά σίγουρα, τώρα, η κατασκευή ενός γηπέδου είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Πρόσθεσε ότι ο ΠΑΟΚ θα ψάξει κάθε μορφή χρηματοδότησης (σε ερώτηση που έγινε, ο επικεφαλής της επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, άφησε να εννοηθεί ότι θα διερευνηθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Ο υπεύθυνος γηπεδικών εγκαταστάσεων της Τούμπας, Γιάννης Δημογιάννης, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε αυτό το διάστημα: «Άμεσα θα πρέπει να συντάξουμε ένα μνημόνιο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσουμε τις λειτουργίες πέριξ του γηπέδου, ένα μνημόνιο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να επιλεγεί η μεθοδολογία για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα και θα συνεχίσουμε την εντατική συνεργασία με περιφέρεια, δήμο και κυβέρνηση. Στόχος είναι το 2026 να είναι έτοιμο». Ο κ. Δημογιάννης σημείωσε ακόμη ότι το ελάχιστο όριο χωρητικότητας είναι οι 35.000 θέσεις (το προεδρικό διάταγμα δίνει δυνατότητα και για παραπάνω), ενώ σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο, ο Μάκης Γκαγκάτσης ξεκαθάρισε: «Δεν θα συζητήσουμε με τον κύριο Αυγενάκη».

Ο CEO της Salfo, ελληνικής εταιρείας που αναλαμβάνει τον συντονισμό τεχνικών έργων, Γιάννης Φωτεινός εξήγησε πώς κατέληξε στο σχήμα των εταιρειών για τη Νέα Τούμπα, σημειώνοντας: «Η εταιρεία Populous είναι η ιδανική λύση με τεράστια εμπειρία σε κατασκευή γηπέδων, μαζί με μια σειρά από μελετητικά γραφεία».

Τέλος, ο Νικ Ρέινολντς, project director της Populous, της αγγλικής εταιρείας με τα 22 γραφεία και τους περισσότερους από 800 υπαλλήλους ανά τον κόσμο, που έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο φημισμένα ποδοσφαιρικά στάδια, τόνισε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα hub για όλους, ένα μέρος για εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και για όλους τους κατοίκους της πόλης. Η περιοχή του γηπέδου είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό, θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές». Μάλιστα ανέφερε και παραδείγματα γηπέδων, όπως το Αβίβα, το Γουέμπλεϊ, της Τότεναμ ή το Εμιρεϊτς της Αρσεναλ, «με τη διαφορά επιπέδου και την κερκίδα-πλατεία που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Τούμπα».