Μια απάντηση που εκθέτει την κυβέρνηση έδωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον, στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη, όσον αφορά τις καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές για την απώθηση άλλων προσφύγων, με αντάλλαγμα την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων.
Η Ευρωπαία επίτροπος εκφράζει «βαθιά ανησυχία» και καλεί «όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα τους ισχυρισμούς», ενώ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί «ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτελεσματικοί και διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για τη διερεύνηση και την παρακολούθηση κάθε ισχυρισμού».
Τι λένε οι ευρωβουλευτές
Σχολιάζοντας την απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι «η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αποφεύγει να επικαλεστεί τις εξηγήσεις που έχει παράσχει μέχρι σήμερα η Αθήνα για τον ωκεανό καταγγελιών, ακόμη και από εγνωσμένου κύρους διεθνείς οργανισμούς, για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, και επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση πως ο σεβασμός και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην επικράτειά των κρατών μελών συμπεριλαμβάνει και σε καμία περίπτωση δεν εξαιρεί όσα συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών».
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμμεσα απορρίπτει τις -έως τώρα- έωλες εξηγήσεις Μηταράκη και τον αφήνει έκθετο, καθώς αναφερόμενη στις καταγγελίες για pushbacks υποστηρίζει πως τις “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη”».
Όπως αναφέρουν, η Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί πως εξακολουθεί να είναι ζητούμενο να διασφαλιστεί «ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτελεσματικοί και διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για τη διερεύνηση και την παρακολούθηση κάθε ισχυρισμού». Γι’ αυτό και δηλώνεται εμφατικά πως «η Επιτροπή θα παραμείνει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές». Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενη στα καταγγελλόμενα περιστατικά κάνει λόγο όχι μόνο για επαναπροωθήσεις, αλλά και για εκθέσεις και ισχυρισμούς περί «κακομεταχείρισης».
Και πως, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα περί τυχόν εμπλοκής της FRONTEX σε καταγγελλόμενα περιστατικά χρησιμοποίησης προσφύγων από τις Ελληνικές Αρχές για την απώθηση προσφύγων με αντάλλαγμα παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων, η Ίλβα Γιόχανσον παραπέμπει ρητά στον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, από τον οποίο και έχει ήδη ζητήσει απαντήσεις.
Για πολλοστή φορά η Ευρωπαία Επίτροπος στέλνει στην Ελληνική Κυβέρνηση μήνυμα συμμόρφωσης με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου: «Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα».
