Με φόντο τη σταδιακή υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έδωσε, σήμερα, το «πράσινο φως» για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στη χρήση μάσκας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 5 το απόγευμα από τον Θάνο Πλεύρη.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι αναμένει από την Επιτροπή να εισηγηθεί την αναστολή της χρήσης μάσκας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή.
Κι ενώ σήμερα υποστήριξε το παραπάνω με το επιχείρημα ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, χθες παραδέχτηκε πως η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειάζεται να επανέλθουμε σε μέτρα».
Με το βλέμμα ξεκάθαρα και μόνο στραμμένο στην τουριστική περίοδο ο υπ. Υγείας δήλωσε πως η χρήση μάσκας αποτελεί έναν ήπιο περιορισμό και πως «αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούμε να πάμε ένα στάδιο παραπάνω και να υπάρξει περιορισμός όπως είχαμε ανακοινώσει και στα μέτρα πριν την 1η Μαΐου».
Από την Πρωτομαγιά άλλωστε η χώρα έχει μπει στην νέα φάση, «συνύπαρξης με τον κορονοϊό», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός, χωρίς τεστ ή πιστοποιητικά εμβολιασμού σε λιανεμπόριο, εστίαση και κλειστούς χώρους, χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
