ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών ανακοίνωσε χθες η BP, ωστόσο ο Μπορίς Τζόνσον απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής ενός έκτακτου φόρου σε αυτά, προκειμένου να βοηθηθούν με τα έσοδα τα νοικοκυριά που δεν τα βγάζουν πέρα. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του το α’ τρίμηνο του 2022 εκτοξεύτηκαν στα 6,2 δισ. δολάρια έναντι 2,6 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι και 4,5 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ήταν τα υψηλότερα κέρδη σε επίπεδο τριμήνου, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και οφείλονταν όχι σε κάποια επιχειρηματική κίνηση της διοίκησης του πετρελαϊκού κολοσσού, αλλά στην εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας. Τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη ήταν για την ακρίβεια απόρροια της τεράστιας ανόδου που κατέγραψαν οι πετρελαϊκές τιμές, αρχικά λόγω της αυξημένης ζήτησης με το ξανάνοιγμα των οικονομιών μετά τα λοκντάουν και εν συνεχεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διόλου τυχαία ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπέρναρντ Λούνεϊ είχε παρομοιάσει αυτήν τη διεθνή αγορά ενέργειας -ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο- με… «ταμειακή μηχανή». Και όπως φαίνεται, ουδόλως διανοείται να αποδώσει ένα μέρος από τις εισπράξεις αυτής της «ταμειακής» για την ελάφρυνση των νοικοκυριών που εδώ και αρκετούς μήνες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό. Αντιθέτως, η ΒΡ προτίθεται να μοιράσει τουλάχιστον το 60% των «ουρανοκατέβατων» κερδών της στους μετόχους της, συνεχίζοντας να πληρώνει μέρισμα 5,46 σεντς ανά μετοχή και επαναγοράζοντας μετοχές ακόμη 2,5 δισ. δολαρίων. Ο Λούνεϊ διεμήνυσε μάλιστα ότι όσο η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, η BP θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε τρίμηνο μετοχές της αξίας 1 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία των μετοχών και το χαρτοφυλάκιο των κατόχων τους.

Η «κατανομή» αυτή των ουρανοκατέβατων κερδών, όπως είναι φυσικό, έχει εξοργίσει νοικοκυριά και συνδικάτα. Η επικεφαλής της ομοσπονδίας βρετανικών συνδικάτων (TUC) Φράνσις Ο΄ Γκρέιντι αποκάλεσε χθες αυτά τα κέρδη αισχρά. Συνδικάτα και αντιπολίτευση συμφωνούν και ζητούν εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Τζόνσον τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων». Στις πιέσεις τους ενέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που υπαινίχτηκε για πρώτη φορά ότι η φορολόγηση αυτών των απροσδόκητων κερδών αποτελεί μια πιθανότητα, αν οι εταιρείες ενέργειας δεν τα επανεπενδύσουν. Ωστόσο, ο Μπορίς Τζόνσον έκλεισε χθες αυτήν την πόρτα, υποστηρίζοντας ότι αν επιβληθεί έκτακτος φόρος στις εταιρείες ενέργειας, αυτές θα αποθαρρυνθούν να επενδύσουν.