ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Νόρα Ράλλη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ηταν γιος μεταναστών από τη Σμύρνη που πήγανε στη Μασσαλία. Εκεί γεννήθηκε ο Αντονέν Αρτό, το 1896. Πέθανε, έπειτα από μια σύντομη σχετικά, μα ταραχώδη ζωή, στο Παρίσι, το 1948. Ηδη, στα τέσσερά του, χτυπήθηκε από μηνιγγίτιδα και έπεσε σε κώμα. Κατόρθωσε να επιβιώσει, μα συνεχώς εμφάνιζε συμπτώματα σοβαρών νευρικών διαταραχών (που αργότερα θα επιδεινωθούν με άγρια αποτελέσματα).

Εζησε κατά διαστήματα σε σανατόρια, όπου μελέτησε σπουδαίους ποιητές και συγγραφείς (Μποντλέρ, Πόε κ.ά.) και εθίστηκε σε οπιούχα. Στα 24 του πήγε στο Παρίσι, όπου συναντιέται με καλλιτέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εκεί συνέλαβε την ιδέα του «Θεάτρου της Σκληρότητας» (Theatre de la Cruaute), όπου οι ηθοποιοί «επιτίθενται» στις αισθήσεις των θεατών, προκαλώντας τους να εκφράσουν τα αισθήματα που κρύβονται στο υποσυνείδητό τους. Ο ίδιος πέρασε δύσκολη ζωή: ψυχιατρικά άσυλα, δεκάδες ηλεκτροσόκ, ασιτία. Στη διάρκεια μιας «θεραπείας» ηλεκτροσόκ, έπεσε σε κώμα και δεν επανήλθε ποτέ.

Οι Ιόλη Ανδρεάδη και Αρης Ασπρούλης έγραψαν το έργο «Κόκαλο – Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό», με τον Γεράσιμο Γεννατά να ενσαρκώνει τον παθιασμένο, βαθιά ταλαιπωρημένο μα και πρωτοπόρο και εμπνευσμένο δημιουργό: βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1935. Ο Χίτλερ ήταν ήδη στην εξουσία και ο Αρτό επινοεί το «Θέατρο της Σκληρότητας». Οι νευρικές του κρίσεις αυξάνονται, ενώ ο Λακάν θριαμβολογεί πως «επιτέλους ο κύριος Αρτό θεραπεύτηκε και δεν θα χρειαστεί να ξαναγράψει τίποτα πια». Πόσο λάθος έκανε…

? Η θεατρική παράσταση «ΚΟΚΑΛΟ», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, με τον Γεράσιμο Γεννατά και τον μουσικό Γιώργο Παλαμιώτη επί σκηνής, επιστρέφει τον Μάιο στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) μόνο για έξι ακόμα παραστάσεις: Δευτέρα 2/5, 9/5, 16/5 και Τρίτη 3/5, 10/5, 17/5, στις 21.00. Εισιτήρια στο viva.gr και στο 2103222760. Το έργο κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.


▶ Προβολή Ντοκιμαντέρ

«Ο αντιφρονούντας»

Μια ροκ τελετουργία για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο αντιφρονούντας» του Μπράιαν Φόγκελ, σε σχέση με τη δολοφονία Κασόγκι.

? Την Τρίτη 3/5, στις 18.00, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Είσοδος ελεύθερη. Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υποτίτλους και θα γίνει συζήτηση.


▶ Μουσική Παράσταση

Δυο μέρες ακόμα!

Μια ροκ τελετουργία για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό

Η Τάνια Τσανακλίδου θα παρουσιάσει μόνο για δυο ακόμα μέρες τη μουσική παράσταση «Το μαγικό κουτί-μέρος δεύτερο», γεμάτο αγάπη, νοσταλγία, φρεσκάδα και τόλμη!

? Στο θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9), Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 21.00. Εισιτήρια ηλεκτρονικά και στο 2107234567.


▶ Θέατρο

«Οι λουόμενες»

Μια ροκ τελετουργία για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό

Το έργο της Κατερίνας Μαυρογεώργη επιστρέφει στο θέατρο σε σκηνοθεσία της ίδιας, με τις Κ. Λάττα, Ν. Ντρίζη, Μ. Πετεβή: τρεις άγνωστες γυναίκες συναντιούνται στο υδροθεραπευτήριο, μοιράζονται τις ιστορίες τους, μιλώντας για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα.

? Από 6 έως 29/5, κάθε Παρ.-Σάβ. 21.15, Κυρ. 20.00 στο θέατρο Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 2107235842).


▶ Θέατρο

«Μαρίκα Νίνου»

Μια ροκ τελετουργία για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό

Μια θεατρική παράσταση με ζωντανά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και χορό – ακροβασία, που ξετυλίγει το νήμα της σύντομης και πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια: της Μαρίκας Νίνου.

? Για τρεις ακόμα παραστάσεις, Τρίτη 3 και 10 Μαΐου στις 20.30 και Δευτ. 9/5 στις 19.00. Στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα).