Σε σταθερή τροχιά «τελειώσαμε με την πανδημία» η κυβέρνηση μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της για σχεδόν πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά οι θάνατοι δεν τελειώνουν και κρατιούνται ψηλά με 67 καταγεγραμμένες ανθρώπινες απώλειες από τον ΕΟΔΥ χθες. Οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 307 ενώ οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν -3.868 χθες- λόγω των λιγότερων τεστ αλλά και του κλεισίματος των σχολείων και των αδειών των εργαζομένων για τις διακοπές του Πάσχα.
Στις φωνές της λογικής των ειδικών που ανησυχούν για την έξαρση της πανδημίας το Πάσχα λόγω του αυθαίρετου επιστημονικά μηνύματος της κυβέρνησης για χαλάρωση προστέθηκε και εκείνη του γιατρού – ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη: «Ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς. Ο ιός είναι εδώ, τα νούμερα που βγαίνουν για τους άλλους δείκτες, εκτός από τις εισαγωγές και τους θανάτους, τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Τα εμβόλια ας είναι καλά και οι προηγούμενες μολύνσεις, που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Το long Covid και η χρόνια κούραση είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα, έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου».
Για την έξαρση της πανδημίας στη Σανγκάη, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα, όπως και στην Κίνα, ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι. Ανεβαίνει το ποσοστό, γιατί η πανδημία που πριν τις γιορτές χτυπούσε τους νέους, τώρα χτυπά τους πιο μεγάλους». «Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χονγκ Κονγκ, που είναι ο “παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων”, και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», υπενθυμίζει ο κ. Παυλάκης και υπογραμμίζει: «Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μη μολυνθούν, γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν, αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο».
Από την πλευρά του και ο ΕΟΔΥ δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στη Σανγκάη: η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική μηδενικής διασποράς, που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λιγότερο σήμερα, εξηγεί σε ανακοίνωσή του.
