Με ποσοστό 98,4%, η γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, ενέκρινε σήμερα το από 13/4/2022 συμφωνητικό με την Παγκρήτια Τράπεζα, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας με την ονομασία «Candia Bank».
Όπως δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, δημιουργείται ο 5ος πόλος, δηλαδή η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα, με ένα ενεργητικό που σε δύο χρόνια θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θεωρώ ότι ήταν μία επιτυχημένη διαδικασία μέχρι σήμερα και είμαι ευτυχής που ολοκληρώνεται πολύ σύντομα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης, η κεντρική διοίκηση της νέας τράπεζας θα είναι στην Αθήνα και θα δημιουργηθούν παράλληλα δύο περιφερειακές διοικήσεις στο Ηράκλειο και τα Χανιά.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, στόχος της νέας τράπεζας θα είναι και η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας όπου αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος Δημήτρης Δημόπουλος ενημέρωσε τους μετόχους της τράπεζας για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς την σκοπούμενη συγχώνευσή της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Οι μέτοχοι ενέκριναν τις μέχρι στιγμής ενέργειες καθώς και το περιεχόμενο του ήδη υπογραφέντος ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών.
Η σχέση ανταλλαγής με βάση τα όσα έχουν προβλεφθεί και μετά το split και την Αύξηση Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας θα διαμορφωθεί ως εξής: Σε κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα αντιστοιχούν 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Όπως επισημάνθηκε, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνται κατά τρόπο αναλογικό.
Οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαδικασία της συγχώνευσης θα ληφθούν με νεότερες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των γενικών συνελεύσεων των δυο τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων οικονομικών ελέγχων από τους ορκωτούς ελεγκτές.
Στην κοινή τους ανακοίνωση, στις 25 Οκτωβρίου 2021, οι δύο τράπεζας ανέφεραν τα εξής:
«Η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προχώρησαν στην υπογραφή Memorandum of Understanding (ΜΟU) μετά από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Τραπεζών για τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με βάση την καθαρή θέση της κάθε Τράπεζας αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο τραπεζών και τις εποπτικές Αρχές. Πριν την τυπική ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα λάβει χώρα αύξηση κεφαλαίου.
Στη μετά COVID-19 εποχή οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης της οικονομίας και της επίτευξης σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών, λειτουργώντας ως αρωγοί των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων και στη μετάβαση σε μία νέα πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για τη συνένωση των δυνάμεων των δύο τραπεζών της Κρήτης και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, η οποία πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη της κρητικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ παράλληλα θα διαθέτει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε εθνικό επίπεδο.
Με σκοπό την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος το συντομότερο δυνατόν, οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας».
