2022-03-06T07:48:10
625 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (5/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 625 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 240 ανήλικοι.
- Από τον Προμαχώνα: 470
- Από Ευζώνους: 37
- Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24
- Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 93 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1.
Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.780 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.146 ανήλικοι.
2022-03-06T07:49:18
Επαφές Σολτς με φον ντερ Λάιεν
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να συζητήσει σήμερα κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η «τακτική ανταλλαγή απόψεων» των δύο Γερμανών πολιτικών προγραμματίστηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η συνάντησή τους θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι. Δεν αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου προηγουμένως, ούτε κατόπιν.
2022-03-06T07:49:50
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο βορειοανατολικό τομέα
Η Σούμι και η Λεμπεντίν στη βορειοανατολική Ουκρανία συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.
Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.
Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
2022-03-06T07:50:33
Ο απολογισμός του ουκρανικού στρατού
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής.
Συνολικά 285 ρωσικά άρματα μάχης αναφέρθηκαν επίσης ότι καταστράφηκαν καθώς και 109 συστήματα πυροβολικού, 44 αεροσκάφη και 48 ελικόπτερα, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Μόλις χθες, περισσότερα από 650 τραυματισμένα μέλη των ρωσικών δυνάμεων κατοχής μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης στο χωριό Μπριάνκα της περιοχής Λουγκάνσκ», προσθέτει η ανακοίνωση.
2022-03-06T07:51:13
Τελευταίες εξελίξεις
- Οι Mastercard και Visa ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους στη Ρωσία.
- Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε νέα συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι το Κογκρέσο εργάζεται για να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
- Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με την Πολωνία για μια πιθανή συμφωνία για την παραχώρηση πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
- Σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν αναφερθεί στο Ιρπίν – μια πόλη στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου.
- Οι ρωσικές δυνάμεις απαντούν στην αντίσταση της Ουκρανίας στοχεύοντας «κατοικημένες περιοχές» σε πολλές πόλεις, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Αυτός ο βομβαρδισμός θυμίζει τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην Τσετσενία και τη Συρία και φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να «σπάσει το ηθικό της Ουκρανίας», προσθέτει.
2022-03-06T08:03:18
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης μιλά για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό»
Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.
Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.
Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.
Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.
Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.
2022-03-06T08:09:05
Και ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία
Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε χθες, Σάββατο, τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και όλους όσοι βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.
Επικαιροποιώντας τις ταξιδιωτικές του οδηγίες, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως συστήνει πλέον στους πολίτες του Καναδά να «αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία, εξαιτίας των επιπτώσεων της ένοπλης σύρραξης με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης διαθεσιμότητας αεροπορικών συνδέσεων και των περιορισμών στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές».
«Αν βρίσκεστε στη Ρωσία, πρέπει να φύγετε όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για αυτό», πρόσθεσε το καναδικό ΥΠΕΞ.
2022-03-06T08:22:08
Visa και Mastercard διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία
Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastecard ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Mastercard «αποφάσισε να αναστείλει το δίκτυο υπηρεσιών (της) στη Ρωσία», ενώ η Visa θα «αναστείλει όλες τις συναλλαγές» με τις κάρτες που εκδίδει «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με δελτία Τύπου των δύο εταιρειών.
2022-03-06T08:19:05
Νέα κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός έχει ανακοινωθεί στη Μαριούπολη από τις 10:00 έως τις 21:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Οι άμαχοι θα μπορούν να εκκενώσουν την πόλη κατά μήκος μιας συμφωνημένης διαδρομής από τις 12:00 τοπική ώρα.
Ένα παρόμοιο σχέδιο που ανακοινώθηκε το Σάββατο κατέρρευσε λίγο μετά την ανακοίνωσή του, λόγω των νέων βομβαρδισμών.
2022-03-06T08:33:16
Κι άλλο αεροπορικό πλήγμα ανακοίνωσε η Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ. «Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.
Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.
2022-03-06T08:48:22
Τι προβλέπεται για την εκκένωση της Μαριούπολης
Καθώς, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός απ’ τις 10:00 έως τις 21:00, οι πολίτες θα μπορούν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με λεωφορεία που αναχωρούν από τρεις τοποθεσίες της πόλης χρησιμοποιώντας μια προκαθορισμένη διαδρομή που καταλήγει στη Ζαπορίζια, λένε αξιωματούχοι.
Ιδιωτικά οχήματα μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην εκκένωση, αλλά καλούνται να οδηγήσουν πίσω από τα λεωφορεία, σε μια συνοδεία με επικεφαλής τον Ερυθρό Σταυρό. Οι οδηγοί πρέπει να γεμίσουν όλες τις θέσεις στα αυτοκίνητά τους, λέει το δημοτικό συμβούλιο.
2022-03-06T08:51:37
Νέο μήνυμα εμψύχωσης απ’ τον Ουκρανό πρόεδρο
Σε νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τις πολλές μορφές αντίστασης που έχουν επιλέξει οι άνθρωποι για να αντιταχθούν στη ρωσική εισβολή και χαρακτήρισε τη χώρα του «υπερδύναμη του πνεύματος».
Η χώρα, είπε, αποδίδει στο «μέγιστο των δυνατοτήτων», με στρατιώτες να πολεμούν αλλά και απλούς ανθρώπους να υπερασπίζονται πόλεις, νοσοκομεία και πυροσβεστικά τμήματα. Ενθάρρυνε τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών να διαμαρτυρηθούν, ει δυνατόν.
Δέκα ημέρες μετά τον πόλεμο, είπε, η Ουκρανία έχει ενωθεί με «εκατομμύρια ανθρώπους, που έγιναν ένα σύνολο».
2022-03-06T08:54:50
ΠΟΥ: Ιατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει «αρκετές» επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί, πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, χωρίς να αναφερθεί στη Ρωσία.
2022-03-06T09:15:35
Η Μόσχα επιχειρεί να καθησυχάσει για τις κάρτες Visa και Mastercard
Μετά την ανακοίνωση των Visa και Mastercard ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι οι κάρτες θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν κάρτα Visa ή Mastercard που έχει εκδοθεί στη Ρωσία θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μέχρι να λήξουν, αλλά το εθνικο σύστημα πληρωμών με πιστωτικές κάρτες (NSPK) θα είναι αυτό που θα κάνει τη διαχείριση των πληρωμών.
2022-03-06T09:23:27
Άθικτα τα συστήματα ασφαλείας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέει η Ουκρανία
Τα συστήματα ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, είναι άθικτα και η ακτινοβολία παραμένει σε κανονικά επίπεδα, ανέφερε σήμερα η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας είπε στον ΟΗΕ ότι κατάφερε να διατηρήσει επαφή με το προσωπικό του εργοστασίου και ότι δύο από τους έξι αντιδραστήρες λειτουργούν.
Στο μεταξύ, άλλοι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας λειτουργούν με ασφάλεια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ σε μια ενημέρωση, επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή. Αλλά προειδοποίησε ότι έπρεπε να επιτραπεί στο προσωπικό να ξεκουραστεί και να αλλάξει βάρδιες για να μπορεί να εργάζεται με ασφάλεια.
Οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ – το οποίο κατέλαβε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα – λέγεται ότι βρίσκονταν στο εργοτάξιο για 11 ημέρες, χωρίς να μπορούν να αλλάξουν βάρδια.
2022-03-06T09:29:50
Στη Μολδαβία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν
«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.
«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Γκαβριλίτα ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας».
Από την Πολωνία χθες ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και οι χώρες που τους υποδέχονται.
2022-03-06T09:46:37
«Η κατάσταση χειροτερεύει»
Άλλο ένα κύμα του «τρομοκρατικού σχεδίου» της Ρωσίας έχει ξεκινήσει, λέει μια από τους αντιπρόεδρους της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Η Olha Stefanishnya δήλωσε στο BBC ότι η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και ότι νοσοκομεία και νηπιαγωγεία έχουν βομβαρδιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας.
Λέει ότι παρά την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στην εισβολή, δεν είναι μακράν το τέλος του πολέμου.
Οι «τεράστιες απώλειες» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των ζωών των στρατιωτών της, δεν αποθαρρύνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά μόνο ενθαρρύνουν την περαιτέρω επιθετικότητα, λέει.
2022-03-06T10:01:00
Ελιγμοί από Σαρλ Μισέλ για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του στη Journal du Dimanche αναφέρει ότι η Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά δίνει σήμα ότι οι χώρες – μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαικά κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν την πιθανή αποστολή υλικού και ανταλλακτικών για την ουκρανική αεροπορία.
Όπως ανέφερε: Έχουν κινητοποιηθεί 500 εκατ. ευρώ, 450 για επιθετικό εξοπλισμό και 50 εκατ. για μη θανατηφόρα υλικά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ενεργοποιούμε για την παράδοση θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού. Αλλά αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της παράδοσης πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, τα κεφάλαια αυτά προστίθενται στις διμερείς προσπάθειες που αναλαμβάνουν ορισμένες χώρες μέλη, οι οποίες αντανακλούν την υπόθεση της προμήθειας εξοπλισμού ή ανταλλακτικών που συνδέονται με την αεροπορία.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως μια παρέμβαση ως Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα σήμαινε ανοιχτό πόλεμο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο πόλεμος είναι αυτός που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, μιας φιλικής χώρας πολύ κοντά στην Ε.Ε. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Μισέλ.
2022-03-06T10:10:14
Νέες τηλεφωνικές επαφές Μπένετ- Ζελένσκι και Ερντογάν- Πούτιν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά χθες στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
2022-03-06T10:19:35
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες
«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.
2022-03-06T10:27:10
Παρασκηνιακές συζητήσεις για την επόμενη μέρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν πώς θα διασφαλίσουν τη διαδοχή εξουσίας στην Ουκρανία σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ζελένσκι πέσει στα χέρια των Ρώσων ως αιχμάλωτος ή ακόμα χειρότερα σκοτωθεί απ’ τα ρωσικά στρατεύματα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας δεν είναι πολύ ξεκάθαρο και πως όλοι οι πιθανοί διάδοχοι βρίσκονται στο Κίεβο.
2022-03-06T10:39:16
«Όχι λάδι στη φωτιά» λέει τώρα η Κίνα
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε κινήσεις που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γουάνγκ ζήτησε διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης, καθώς και συνομιλίες για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλειας. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να δώσουν προσοχή στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ασφάλεια της Ρωσίας η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Απ’ την πλευρά του ο Μπλίνκεν τόνισε ότι ο κόσμος παρακολουθεί ποια έθνη υπερασπίζονται τις αρχές της ελευθερίας και της κυριαρχίας. Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι ο κόσμος ενεργεί από κοινού ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα και διασφαλίζοντας ότι η Μόσχα θα πληρώσει υψηλό τίμημα.
2022-03-06T10:40:43
«Παράθυρο» από Μπλίνκεν για αποστολή αεροσκαφών σε συνεργασία με την Πολωνία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.
2022-03-06T10:44:14
Δραματική προειδοποίηση Ζελένσκι για επικείμενο βομβαρδισμό στην Οδησσό
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
2022-03-06T11:02:24
Αποστολή F-16 στην Πολωνία με αντάλλαγμα σοβιετικά αεροσκάφη στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία, πως οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέχουν F-16 στην Πολωνία με αντάλλαγμα την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, τα οποία ξέρουν να χειρίζονται οι Ουκρανοί πιλότοι.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.
2022-03-06T11:19:00
Εκατοντάδες νέες συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία
Περισσότεροι από 559 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 21 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, σύμφωνα με το ανεξάρτητο παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info με έδρα τη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια διεξαγωγής μη εξουσιοδοτημένων διαδηλώσεων και ότι οι διοργανωτές θα συλληφθούν.
2022-03-06T11:24:08
Διαψεύδει η Πολωνία τα περί αποστολής αεροσκαφών
«Η Πολωνία δεν θα στείλει τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία, ούτε θα επιτρέψει τη χρήση των αεροδρομίων της. Βοηθάμε πολύ σε πολλούς άλλους τομείς», ανέφερε η κυβέρνηση της Βαρσοβίας στο Twitter, μετά τις διαρροές από ΗΠΑ για αποστολή σοβιετικού τύπου αεροσκαφών με αντάλλαγμα F-16.
Η πολωνική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του Πολωνικού Γενικού Επιτελείου, την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία όλα τα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 παρέμειναν στις βάσεις τους και ότι φέρουν επίσης το ερυθρόλευκο εθνόσημο της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
2022-03-06T11:34:38
Νέα παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση αλλά ένας πόλεμος» και χαρακτήρισε την Ουκρανία μια «μαρτυρική χώρα» όπου «τρέχουν ποτάμια δακρύων και αίματος».
Την περασμένη εβδομάδα ο Πάπας έκανε έκκληση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ζητώντας να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η φυγή των αμάχων.
2022-03-06T11:44:30
Τι είπε ο Μπένετ μετά την επίσκεψη στη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, λέει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να βοηθά στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας, ακόμη κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες.
Ο Μπένετ μίλησε σήμερα σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ώρες αφότου επέστρεψε από μια αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου οι δυο τους συζήτησαν τον πόλεμο με την Ουκρανία. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γερμανία όπου συνάντησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες του με τον Πούτιν, αλλά χαρακτήρισε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της χώρας «ηθικό μας καθήκον». Νωρίτερα, το γραφείο του ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή το πρωί, η τρίτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών την τελευταία ημέρα.
Ο Μπένετ είπε επίσης στο υπουργικό συμβούλιο ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για ένα κύμα μετανάστευσης από την Ουκρανία, αλλά ότι ετοιμάζεται να επιτρέψει την είσοδο σε μικρό αριθμό μη Εβραίων Ουκρανών.
2022-03-06T12:03:35
Η άλλη όψη του νομίσματος: Τυφλή ενοχοποίηση και στοχοποίηση Ρώσων πολιτών στη Δύση
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
2022-03-06T12:10:58
Αναμένεται νέα επικοινωνία Μακρόν με Πούτιν
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επικοινωνία γίνεται μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφταλι Μπένετ στη Μοσχα και στο Βερολίνο, με τον οποίο ο Προεδρος της Γαλλίας βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή.
2022-03-06T12:27:29
Αμετακίνητος ο Πούτιν – Τι είπε με Ερντογάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως “η στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.
Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.
Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του. «Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».
2022-03-06T12:29:30
Φόβοι για ρωσικό κλοιό και γύρω από το Ντνίπρο
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ολεκσέι Ντανίλοφ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει και να καταλάβει το Κίεβο, είπε ο ίδιος.
2022-03-06T12:34:26
Ζελένσκι προς Ρώσους: Διαδηλώστε πριν να είναι αργά
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τους Ρώσους να διαδηλώσουν και να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάνοντας μια επιλογή μεταξύ «ζωής και σκλαβιάς».
«Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε.
«Αν σιωπήσετε τώρα, μόνο η φτώχεια θα σας μιλήσει αργότερα. Και μόνο η καταστολή θα απαντήσει», είπε.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία συνελήφθησαν σήμερα σε περίπου 30 πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε η ΜΚΟ OVD-Info, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων, σε νεότερη ενημέρωση που έδωσε.
2022-03-06T12:40:18
Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν χτύπημα στο ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη
Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Ενημερώνουν πως ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του.
Υπήρξε και tweet από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά δεν γίνεται αναφορά σε χτύπημα.
2022-03-06T12:49:51
Αλληλοκατηγορίες και κίνδυνος νέας κατάρρευσης της κατάπαυσης πυρός
Λίγες ώρες αφότου το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε μια νέα κατάπαυση του πυρός για απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού, άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθεί η χθεσινή αναστολή εκκένωσης της πόλης.
Ο ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός Ukraine 24 έδειξε έναν μαχητή του τάγματος του Αζόφ που είπε ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την πόλη-λιμάνι των περίπου 400.000 κατοίκων συνέχισαν να βομβαρδίζουν τις περιοχές που προορίζονταν να είναι ασφαλείς.
Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο της αυτονομιστικής διοίκησης του Ντονέτσ που κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι δεν τήρησαν την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός.
Ο αυτονομιστής αξιωματούχος είπε ότι μόνο περίπου 300 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι σχεδίαζαν να απομακρύνουν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη.
2022-03-06T12:52:13
Ζελένσκι: Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν το αεροδρόμιο Βινίτσια
«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», «το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς» δήλωσε νωρίτερα ο Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης στο Telegram.
2022-03-06T13:13:35
Δραματικές στιγμές στο Ιρπίν
Άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν απ’ την πόλη Ιρπίν, λίγο έξω απ’ το Κίεβο, ενώ δέχεται σφοδρά πυρά απ’ τον ρωσικό στρατό.
2022-03-06T13:20:45
Πάνω από 920.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία
Η υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Πολωνίας αναφέρει ότι πάνω από 922.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Η υπηρεσία ανέφερε στο Twitter ότι μόνο το Σάββατο μπήκαν στη χώρα πάνω από 129.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ για μια ημέρα. Σχεδόν 40.000 έφτασαν από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της Κυριακής.
Μια χώρα περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, η Πολωνία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απ’ τη γειτονική Ουκρανία.
2022-03-06T13:41:09
Ερυθρός Σταυρός: «Διεκόπη» η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης
«Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
2022-03-06T13:53:04
Αλλαγή στο έγγραφο στρατιωτικής στρατηγικής της Ε.Ε. – Αύξηση αμυντικών δαπανών
Σημαντική αλλαγή στο προσχέδιο στρατιωτικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε η ρωσική στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Euractiv που επικαλείται την τελευταία έκδοση του σχετικού εγγράφου.
2022-03-06T13:53:28
Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από Μαριούπολη
Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει ότι λόγω ρωσικών βομβαρδισμών απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολης κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην πόλη.
Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πολίτες για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.
2022-03-06T13:53:30
Bίντεο μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο Βινίτσια
Βίντεο, που σύμφωνα με την Kyiv Independent, τραβήχτηκε μετά την επιδρομή στο περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.
2022-03-06T14:03:19
Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού για τη διακοπή της εκκένωσης της Μαριούπολης
«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινου πόνου στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε. Οι αποτυχημένες προσπάθειες χθες και σήμερα υπογραμμίζουν την απουσία λεπτομερούς και λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ των μερών της σύγκρουσης.
Σήμερα, οι ομάδες μας άρχισαν να ανοίγουν τη διαδρομή εκκένωσης από τη Μαριούπολη πριν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες. Οι ομάδες μας παραμένουν στη Μαριούπολη και είναι έτοιμες να βοηθήσουν στη διευκόλυνση περαιτέρω προσπαθειών εάν τα μέρη καταλήξουν σε μια λεπτομερή συμφωνία, την οποία πρέπει να εφαρμόσουν και να σεβαστούν», αναφέρει η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού.
2022-03-06T14:16:52
Τα είπαν πάλι Πούτιν και Μακρόν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν ξανά τηλεφωνικά την Κυριακή, σε μια συνομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά, αναφέρει η γαλλική προεδρία.
Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε. Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά τελευταία φορά την Πέμπτη, με τον Γάλλο πρόεδρο να αποκομίζει τότε την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
2022-03-06T14:21:24
Μπλίνκεν: Αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο συντονισμού κοινής αντίδρασης, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικάνικου ΥΠ.ΕΞ.
Στο μεταξύ πρώτες δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν ότι αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, όπως επίσης ότι έχουν καταγράψει πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.
2022-03-06T14:27:18
Απάντηση Λονδίνου στην κριτική του Παρισιού για «έλλειψη ανθρωπιάς»
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί «απλά» να ανοίξει τις πύλες της χώρας, αφού δέχτηκε κριτική από το Παρίσι για «έλλειψη ανθρωπιάς» απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που επιστράφηκαν πίσω στο Καλαί.
«Αν ανοίξουμε απλώς τις πύλες, δεν θα ωφελήσουμε τους ανθρώπους που πρέπει να ωφελήσουμε, τους πραγματικούς πρόσφυγες, αλλά νομίζω ότι θα υπονομεύσουμε επίσης τη λαϊκή υποστήριξη», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε για όσους χρειάζονται τη στήριξή μας» ισχυρίστηκε.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε χθες την «εντελώς ανεπαρκή απάντηση» του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια επιστολή του προς τον Βρετανίδα ομόλογό του Πρίτι Πατέλ. «Προς το παρόν, είναι ‘θα δούμε, θα δούμε’, έχουν περάσει τέσσερις μέρες τώρα» είχε πει ο πρώτος σε γαλλικό ραδιόφωνο.
Επιδιώκοντας να ενώσουν τις οικογένειές τους στη Μάγχη, περίπου 150 Ουκρανοί κλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από Βρετανούς αξιωματούχους να «γυρίσουν πίσω» και να «πάνε στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες» για να λάβουν τη βίζα τους, στα προξενεία, είπε σε αυτήν την επιστολή που έλαβε σε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.
2022-03-06T14:30:26
Έκκληση Δένδια στον Ουκρανό ΥΠ.ΕΞ. για αρωγή σχετικά με την ασφάλεια του Πρόξενου στη Μαριούπολη
Με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση». Ο κ. Δένδιας είχε νωρίτερα επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χελγκα Μαρια Σμιτ, αναφορικά με τη στέγαση του Προξενείου στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη.
2022-03-06T14:51:20
Δηλώσεις Ζαχάροβα για «αντιρωσική εκστρατεία πληροφόρησης στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με το TASS, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως «η κοινή λογική έχει θυσιαστεί στα συλλογικά δυτικά σχέδια να βλάψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκόπιμα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση εδώ. Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε.».
Η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το TASS, υποστηρίζει ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία». Το υπουργείο Εξωτερικών -αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας τη σχετική δήλωση- τονίζει και την χωρίς προηγούμενο εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η Ελλάδα για να δυσφημίσει την πολιτική της Ρωσίας.
«Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για “απρόκλητη επιθετικότητα” κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη “μαζική εισβολή” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει η Ζαχάροβα.
2022-03-06T15:01:06
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News. «Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη», είπε και επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.
2022-03-06T15:01:22
3.500 συλλήψεις διαδηλωτών σήμερα στη Ρωσία, 10.000 συνολικά
Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε σήμερα περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε δεκάδες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
Η ΜΚΟ OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων, ανέφερε νωρίτερα ότι συλλήψεις έγιναν σε περίπου 30 πόλεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 10.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από την 24η Φεβρουαρίου, τη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία. Ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, κάλεσε τους Ρώσους να διαμαρτύρονται καθημερινά απαιτώντας ειρήνη, παρά τον εκφοβισμό από τις αρχές.
2022-03-06T15:01:24
Ουκρανία: Διαδηλώσεις και από κατοίκους κατειλημμένων πόλεων
Κάτοικοι ορισμένων ουκρανικών πόλεων που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.
Στη νότια πόλη Νόβα Κακχόβκα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά της εισβολής κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ντόπιους μάρτυρες.
Παρόμοια κινητοποίηση πολλών εκατοντάδων πολιτών έγινε σήμερα στην πόλη Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων. Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.
2022-03-06T15:15:11
Το BBC World News σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία
«Η μετάδοση του BBC World News, του καναλιού που παρακολουθείτε εάν βρίσκεστε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή, και που είναι το παγκόσμιο κανάλι ειδήσεων του BBC, μόλις τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βικτόρια Ντέρμπισιρ.
Εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης δήλωσε ότι το κανάλι δεν ήταν πλέον από το Σάββατο διαθέσιμο για εκπομπή στη Ρωσία. «Λυπούμαστε που οι Ρώσοι τηλεθεατές μας δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αμερόληπτες πληροφορίες τώρα που τις χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ρωσικό αγγλόφωνο κρατικό κανάλι RT έγινε στόχος 27 ερευνών από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης Ofcom για έλλειψη αμεροληψίας στην κάλυψη της ρωσικής εισβολής.
2022-03-06T15:29:08
Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για κατάσχεση για κατάσχεση λογαριασμών αξιωματούχων
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων, στην περίπτωση που το σύνολο των καταθέσεών τους είναι μεγαλύτερο από τα δηλωμένα εισοδήματά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, ενώ φαίνεται να είναι παράνομο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.
2022-03-06T15:35:43
Interfax Ukraine: 5 τραυματίες διαδηλωτές από ρωσικά πυρά
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που αναφέραμε νωρίτερα στην Νόβα Κακχόβκα. Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης πόλης για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής αλλά δέχτηκαν πυρά από άνδρες των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε το πρακτορείο.
2022-03-06T15:47:49
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 364 οι νεκροί άμαχοι
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», σύμφωνα με την ενημέρωση της αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.
Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά τα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θάνατοι και 52 τραυματισμοί, σε μία μέρα, ανέφεραν οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
2022-03-06T16:00:13
Αγωγός φυσικού αερίου υπέστη ζημιές
Ουκρανοί μηχανικοί προσπάθησαν για να επισκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που είχε υποστεί ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, διακόπτοντας προμήθειες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο. Οι μηχανικοί έκλεισαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τη διαρροή αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι η ροή του φυσικού αερίου μειώνεται και θα σταματήσει εντελώς αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο Κιριλένκο τόνισε ότι κάθε τοποθεσία μεταξύ της πόλης Βουλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ και του λιμανιού του Μπερντιάνσκ θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.
2022-03-06T16:13:46
«Εκεί είναι η Πολωνία, τώρα περπατήστε»
Ξένοι φοιτητές που προσπάθησαν να φύγουν από την Ουκρανία ταξίδευσαν 9 ώρες έξω από τη Λβιβ χωρίς προβλήματα αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με περιπέτεια, 40 χιλιόμετρα πριν τα σύνορα με τη Πολωνία, σύμφωνα με μαρτυρία 25χρονης φοιτήτριας από το Μαρόκο που μαζί με εννέα συμφοιτητές της ξεκίνησαν με λεωφορείο από το Ντνίπρο (τη δεύτερη μέρα της ρωσικής εισβολής) πληρώνοντας 150 δολάρια το άτομο, μεταδίδει το Al Jazeera επισημαίνοντας πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς.
Στρατιώτες του ουκρανικού στρατού φέρονται να σταμάτησαν το λεωφορείο τους με περίπου ξένους επιβάτες και τους ανάγκασαν να κατέβουν δείχνοντας τους μια μια κατεύθυνση. «Εκεί είναι η Πολωνία. Τώρα περπατήστε» είπε ο ένας με τις καταγγελίες να αναφέρουν δεν τους επετράπη να συνεχίσουν με το όχημα.
«Οι στρατιώτες και οι εθελοντές σχεδίασαν ορθογώνια στην άσφαλτο και μας παρέταξαν μέσα σε αυτά… Όποιος έβγαινε εκτός γραμμής χτυπιόταν με ρόπαλο ή με το κοντάκι του τουφεκιού». Η κοπέλα δήλωσε επίσης πως ζήτησαν να πάνε τουαλέτα αλλά οι Ουκρανοί τους είπαν να πάνε στο δάσος, ότι διαμαρτυρήθηκαν για το κρύο και εκείνοι γέλασαν λέγοντας τους να χορέψουν για να ζεσταθούν.
2022-03-06T16:15:42
Σε αναζήτηση φόρμουλας για ενίσχυση της ουκρανικής αεροπορίας απ’ τους συμμάχους
Η Πολωνία διέψευσε πληροφορίες ότι τα αεροπλάνα της πετάνε από τα αεροδρόμια της στην Ουκρανία συμμετέχοντας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν αρνήθηκε όμως ότι αναζητείται φόρμουλα από τους συμμάχους για ενίσχυση της ουκρανικής αεροπορίας. Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πίτερ Μίλερ, «Κυκλοφορούν πληροφορίες για τα αεροδρόμια της Πολωνίας. Θέλωνα τονίσω ότι είναι λάθος πληροφορίες ότι απογειώνονται αεροσκάφη από την Πολωνία για αποστολές σε εδάφη της Ουκρανία; Το διαψεύδω κατηγορηματικά».
Ο Μίλερ συμπλήρωσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, εάν θα δοθούν πολωνικά μαχητικά στην Ουκρανία, όμως «υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για το φάσμα των δράσεων του ΝΑΤΟ. Δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις».
2022-03-06T16:23:09
Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για αυτό το ζήτημα» είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο CNN.
2022-03-06T16:32:25
Το Κίεβο ζητά αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας από ΔΝΤ και την ΠΤ
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ υπέγραψε αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. «Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο» δήλωσε.
2022-03-06T16:32:28
Μόσχα: Εμπλοκή σε σύγκρουση η παραχώρηση αεροδρομίων στην Ουκρανία
«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των (σ.σ. γειτονικών) χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Σύμφωνα επίσης με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σχεδόν όλα τα μάχιμα μαχητικά αεροσκάφη της ουκρανικής αεροπορίας έχουν καταστραφεί, ενώ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, το οποίο νωρίτερα δέχθηκε επιδρομή.
2022-03-06T16:37:58
Ria Novosti: Το «Τάγμα Αζόφ» επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή αμάχων στη Μαριούπολη
Σύμφωνα με το Ria Novosti, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το «Τάγμα Αζόφ» εξαπέλυσε επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής αμάχων στη Μαριούπολη, με απολογισμό δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες. Άλλοι 150 άνθρωποι διασώθηκαν.
2022-03-06T16:49:03
Πούτιν σε Μακρόν: Θα πετύχω τους στόχους είτε με διάλογο, είτε με πόλεμο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο» κι ότι η εκστρατεία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Ο Γάλλος πρόεδρος διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας -όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν- αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
2022-03-06T16:55:52
Βίντεο από τις αντιπολεμικές συλλήψεις στη Ρωσία
Καταστολή με χιλιάδες συλλήψεις γνώρισαν, όπως αναφέραμε νωρίτερα, και σήμερα οι αντιπολεμικές συλλήψεις στη Ρωσία. «Ο κλοιός σφίγγει σοβαρά και ουσιαστικά γινόμαστε μάρτυρες στρατιωτικής λογοκρισίας», δήλωσε τηλεφωνικά από την Τιφλίδα η Μαρία Κουζνέτσοβα, εκπρόσωπος του OVD-Info. «Βλέπουμε μάλλον μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα, ακόμη και σε πόλεις της Σιβηρίας όπου σπάνια είδαμε τέτοιους αριθμούς συλλήψεων» πρόσθεσε.
2022-03-06T17:02:32
Η στρατολόγηση «εθελοντών» στην Ουκρανία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων -έγραφε ρεπορτάζ των Financial Times- σχεδόν 80.000 άτομα έχουν εισέλθει στην εμπόλεμη χώρα από τα δυτικά της σύνορα σε μια «αντίστροφη τάση» από εκείνη του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων που την έχουν ήδη εγκαταλείψει για να γλιτώσουν τη ζωή τους.
2022-03-06T17:16:38
Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου
«Βρισκόμαστε σε πολύ ενεργές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες μας, ενώ φυσικά ταυτόχρονα διατηρούμε μια σταθερή παγκόσμια προσφορά πετρελαίου» δήλωσε στο NBC ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι συνομίλησε σχετικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το υπουργικό συμβούλιο.
«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ενεργούμε συντονισμένα», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να αποκλείσω την ανάληψη δράσης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν. Όμως σε ό,τι έχουμε κάνει, η προσέγγιση ξεκινά με συντονισμό με συμμάχους και εταίρους».
Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε στροφή στην πολιτική του Λευκού Οίκου, ο οποίος είχε απορρίψει εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών στη χώρα υποστηρίζοντας ότι ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά και θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές.
2022-03-06T17:23:30
Σοβαρές ανησυχίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
- Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε νέα ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε τις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών ότι η διαχείριση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια λειτουργεί υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων, που πήραν τον έλεγχο την περασμένη βδομάδα.
- Η IAEA τονίζει ότι ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι, εκφράζει σοβαρή ανησυχία την εξέλιξη και ότι η Ουκρανία αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου.
- Σχετικά με άλλη ανησυχητική εξέλιξη η Υπηρεσία σημειώνει πως έχει χαθεί η επικοινωνία με όλες τις εγκαταστάσεις στην Μαριούπολη που χρησιμοποιούν πηγές ακτινοβολίες κατηγορίας 1-3. «Τέτοιο ραδιενεργό υλικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους ανθρώπους εάν δεν ασφαλιστεί και δεν διαχειριστεί σωστά» διαβάζουμε στην ανακοίνωση.
2022-03-06T17:40:23
Το πετρέλαιο τραβά την ανηφόρα
Περαιτέρω άνοδο αναμένεται να καταγράψουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Όπως σημειώνουν, οι τιμές θα αυξηθούν αυτήν την εβδομάδα λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των ιρανικών πυρηνικών συνομιλιών και της πιθανής επιστροφής του ιρανικού αργού στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ήδη πλήττονται από τις «αναταράξεις» σχετικά με τον ρωσικό εφοδιασμό.
2022-03-06T17:52:26
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μπένετ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ναφτάλι Μπένετ λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ifax που επικαλείται το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε «στις πρόσφατες επαφές» που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «με τους ηγέτες ενός αριθμού χωρών». Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
2022-03-06T18:03:20
Η κατάσταση στον βορρά και στα ανατολικά
Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο σε Χαρκίβ και Τσερνίχιφ, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές. Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.
Σημειώνεται ότι η κατάληψη της Μαριούπολης στο νότο θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.
2022-03-06T18:11:14
Φόβοι για βομβαρδισμοί και της Οδησσού
Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.
Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.
2022-03-06T18:23:14
Συνομιλία Ντράγκι – Ζελένσκι
Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε ξανά την βαθιά αλληλεγγύη του ιταλικού, προς τον ουκρανικό λαό και καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και των πυρηνικών υποδομών, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη βούληση της χώρας του να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον πληθυσμό της και επαναλαμβάνοντας ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
2022-03-06T18:30:41
Η American Express διακόπτει τη δραστηριότητά της σε Ρωσία και Λευκορωσία
Η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express Co γνωστοποιεί ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Λίγες ώρες νωρίτερα οι Mastercard και Visa ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους στη Ρωσία.
2022-03-06T18:55:19
Παραιτήθηκε ο Τουγκάν Σόχιεφ από το θέατρο Μπολσόι
Ο διεθνούς φήμης Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ, Τουγκάν Σόχιεφ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του μουσικού διευθυντή στο θέατρου Μπολσόι, αλλά και από την αντίστοιχη θέση στην Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης λόγω της πίεσης που δέχεται από τις εκκλήσεις να πάρει θέση για τον πόλεμο.
Στη μακροσκελή δήλωσή του αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι περίμεναν από εκείνον να πει τη γνώμη του για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή αλλά είναι αδύνατη η επιλογή να επιλέξει «ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και αγαπημένους Γάλλους μουσικούς».
Ο Σόχιεφ δεν ανέφερε ρητά εάν υποστηρίζει ή αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σημείωσε τα εξής: «Ποτέ δεν υποστήριξα και θα είμαι πάντα ενάντια σε οποιεσδήποτε συγκρούσεις σε οποιαδήποτε μορφή και μορφή».
Ωστόσο, πρόσθεσε πως το γεγονός ότι «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό», πρόσθεσε.
«Μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση και όχι μιαν άλλη (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη», σχολίασε.
«Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», κατέληξε.
2022-03-06T18:55:28
Τι απαντά ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Καν, απάντησε σε κοινή επιστολή των αρχηγών διπλωματικών αποστολών που καλούσαν τη χώρα του να καταδικάσει τη Ρωσία, αναφέροντας το εξής: «Τι πιστεύεται για εμάς; Είμαστε σκλάβοι σας… που ό,τι πείτε θα το κάνουμε;».
2022-03-06T18:57:45
Xάρτης με τις χώρες υποδοχής των προσφύγων
Νέος χάρτης (πηγή: BBC) με τις χώρες υποδοχής των τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες έντεκα μέρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η πλειοψηφία -σχεδόν ένα εκατομμύριο- κατευθύνθηκε στην Πολωνία.
2022-03-06T19:19:03
Ουκρανός διαπραγματευτής: Το Κίεβο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός ΝΑΤΟ»
Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.
«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν» την ένταξη της Ουκρανίας, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», είπε ο Νταβίντ Αραχάμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.
2022-03-06T19:34:35
Οι ρωσικές αρχές μπλοκάρουν ενημερωτικούς ιστότοπους
Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές τον μπλόκαραν λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε την εισβολή στην Ουκρανία. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor «άρχισε να μπλοκάρει το Mediazona» ανέφερε στην ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι ο ιστότοπος έχει περιληφθεί πλέον στον επίσημο κατάλογο των «μπλοκαρισμένων» μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.
Το μέτρο αυτό ελήφθη «επειδή καλύπτουμε έντιμα ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία και αποκαλούμε την εισβολή, εισβολή και τον πόλεμο, πόλεμο» πρόσθεσε το Mediazona, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να επιβάλει «στρατιωτική λογοκρισία» και ότι «σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Roskomsvoboda ανέφερε εξάλλου ότι οι αρχές μπλόκαραν και άλλους ιστότοπους, όπως τους Republic, Snob.ru και Agentstvo, αλλά και τοπικές εφημερίδες.
«Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας, η νύχτα θα περάσει», ανέφερε το Republic, εξηγώντας ότι οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν το περιεχόμενό του, εάν έχουν VPN.
Δεκάδες εργαζόμενοι σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όπως στο τηλεοπτικό κανάλι Dojd και το Mediazona έχουν χαρακτηριστεί «πράκτορες του εξωτερικού» και πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρχει στη Ρωσία κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, ούτε καν η έγκριτη εφημερίδα Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.
Ο Mediazona ιδρύθηκε το 2014 από τα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα και κάλυπτε κυρίως δικαστικές υποθέσεις πολιτικών ακτιβιστών, διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
2022-03-06T19:37:02
Νέες συνομιλίες Μπένετ με Μακρόν και Σολτς
Συνεχίζει τις διπλωματικές ενέργειες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, για άρση του πολεμικού αδιεξόδου στην Ουκρανία. Ο Μπένετ μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
2022-03-06T19:44:51
Το TikTok διακόπτει τη ζωντανή μετάδοση δεδομένων στη Ρωσία
Το TikTok ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη ζωντανή μετάδοση δεδομένων (live streaming) στη Ρωσία και περιορίζει τη μεταφόρτωση νέων βίντεο.
Όπως σημειώνεται, η ενέργεια αυτή αποτελεί απάντηση στον νέο νόμο της Ρωσίας που απειλεί με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση fake news («ψευδών ειδήσεων»).
Ο νόμος για τις «ψευδείς ειδήσεις» έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις: δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως τα BBC, Canadian Broadcasting Company και Bloomberg News ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι δημοσιογράφοι τους σταμάτησαν την εργασία τους, ενώ τα CNN, CBS News και ABC News έπαυσαν να εκπέμπουν στη Ρωσία. Η Μόσχα μπλόκαρε επίσης το Facebook την περασμένη Παρασκευή.
2022-03-06T19:58:56
Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.: Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Ζαχάροβα
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ., Μαρία Ζαχάροβα, η οποία νωρίτερα εξαπέλυσε φουλ επίθεση κατά της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία», τονίζοντας επίσης ότι «Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για “απρόκλητη επιθετικότητα” κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη “μαζική εισβολή” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. από την πλευρά του, χαρακτήρισε τόσο τις δηλώσεις Ζαχάροβα όσο και τις σχετικές αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας ως «απαράδεκτες», υποστηρίζοντας πως «δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας».
Πάντως, η το ΥΠ.ΕΞ. πρόσθετε ότι η Ελλάδα «θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναλυτικά, η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:
«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.
»Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
»Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση.»
2022-03-06T20:20:06
Χτυπά «καμπανάκι» σε περίπτωση που σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου
Εάν η Ευρώπη αρχίσει να μην εισάγει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο, οι πρώτες δυσκολίες θα φανούν όταν θα πρέπει να γεμίσουν οι δεξαμενές για τον επόμενο χειμώνα, προειδοποίησε η διευθύνουσα σύμβουλος του πολυεθνικού γαλλικού ομίλου ENVY που ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα της ενέργειας, Κάθριν ΜακΓκρέκορ, μιλώντας στην εφημερίδα les Echos.
«Tο πραγματικό πρόβλημα θα είναι να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης την άνοιξη και το καλοκαίρι εν όψει της προετοιμασίας για το χειμώνα 2022-2023. Θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι απαραίτητες ποσότητες και θα είναι πολύ περίπλοκο στην περίπτωση μεγάλης διάρκειας της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, σε αυτή την περίπτωση, θα μπούμε σε μία νέα εποχή για την ενέργεια, λόγω των επιπτώσεων του σοκ από τα γεγονότα και του χωρίς προηγούμενου σοκ στης τιμές, που χωρίς αμφιβολία θα μεταμορφώσει το πείδιο της ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα», εκτιμά η ΜακΓκρέκορ, η οποία ωστόσο τονίζει τα εξής:
«Για τον χειμώνα που τελειώνει, δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα προμήθειας, λόγω των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών. Ακόμα και εάν δεν αποκοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη από προμηθευτές άλλων χωρών είτε μέσω αγωγών είτε μέσω μεταφοράς με τάνκερ υγροποιημένου αερίου.
2022-03-06T21:00:30
Απαγόρευση πτήσεων ζητά και η Τιμοσένκο
Στη γραμμή Ζελένκσι και η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Σε συνέντευξή της στο BBC, η Τιμοσένκο απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους της χώρας να «κλείσουν τον ουρανό» πάνω από την Ουκρανία, επιβάλλοντας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Όπως δήλωσε, η Ουκρανία «εκτίμησε τις σκληρές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής, αλλά το Κίεβο χρειάζεται περαιτέρω «σοβαρή βοήθεια… Αυτή η βοήθεια είναι να κλείσει ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία».
Όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνούσε ότι το να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση, όπως υποστήριξαν οι δυνάμεις της Συμμαχίας, δήλωσε πως «δεν χρειάζεται να λάβουμε την άδεια του ΝΑΤΟ» και επέμεινε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός συνασπισμού χωρών γύρω από την Ουκρανία.
Η Τιμοσένκο ζήτησε επίσης να σταλούν ειρηνευτικά στρατεύματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Ουκρανία, καθώς και να διατεθούν τα πιο σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα.
2022-03-06T21:21:54
Και το Netflix κλείνει τις υπηρεσίες του στη Ρωσία
Ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το Netflix ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις υπηρεσίες του στα ρωσικά.
Το Netflix έχει περισσότερους από 1 εκατ. πελάτες στη Ρωσία και κανένας νέος πελάτης δεν θα μπορεί να εγγραφεί, αν και δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτή η κίνηση στους υπάρχοντες λογαριασμούς, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Netflix είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει προσωρινά τα μελλοντικά έργα, τη στιγμή που φέρεται να υπήρχαν τέσσερα ρωσικά πρωτότυπα έργα στα σκαριά.
Άλλες εταιρείες που έχουν αναστείλει ή περιορίσει τις δραστηριότητες ή τις πωλήσεις στη Ρωσία είναι οι : Ikea, Apple, Microsoft, TikTok, Mastercard and Visa, Boeing, Nike και Volkswagen.
2022-03-06T21:36:19
Ένα εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία
Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.
«Είναι ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους λόγω του πολέμου» από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολωνική υπηρεσία. «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που άκουσαν τους συνοριοφύλακες να τους λένε μόλις πέρασαν τα σύνορα: “Είστε ασφαλείς”».
2022-03-06T21:47:05
Σολτς: Θα υποδεχθούμε όσους αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιδρά ενωμένη τόσο απέναντι στη Ρωσία όσο και ενόψει του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Σε αυτόν τον πόλεμο, η Ευρώπη ενώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό φαίνεται από την ενιαία αντίδραση με κυρώσεις στη ρωσική επίθεση και από την προθυμία υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία (…) Είναι καλό και όχι αυτονόητο το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δέχονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Ένα είναι ξεκάθαρο: μαζί θα βοηθήσουμε όσους αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο. Και ότι θα μείνουμε ενωμένοι!», έγραψε ο κ. Σολτς.
2022-03-06T22:10:03
Ρώσοι στρατιώτες στα προάστια της Μαριούπολης
2022-03-06T22:33:32
Δεν «βλέπουν» απόβαση στην Οδησσό οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι επίκειται μια αμφίβια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό ή κοντά σε αυτήν την ουκρανική πόλη, ανέφερε απόψε ένας αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.
Ο ίδιος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στην Ουκρανία περίπου το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν και να αποκόψουν το Κίεβο, το Χαρκίβ και το Τσερνίχιφ και αντιμετωπίζουν «ισχυρή ουκρανική αντίσταση», πρόσθεσε.
2022-03-06T22:52:36
