ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Παγούδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις φυλακές της Χίου και της Νιγρίτας Σερρών, αντίστοιχα, θα παραμείνουν οι Ακίφ Ραζούλι και Αμίρ Ζαχίρι, εκτίοντας την ποινή των πενήντα ετών έκαστος και περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης. Το Εφετείο που είχε προγραμματιστεί για χθες στη Μυτιλήνη αναβλήθηκε για δεύτερη φορά εξαιτίας της απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας που δήλωσε κώλυμα, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να μεταφέρει τη δίκη τον Δεκέμβρη. Παράλληλα το Τριμελές Εφετείο απέρριψε σχετικό αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλαν οι συνήγοροι ώστε οι δύο να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα δε με τον Αλέξη Γεωργούλη, συνήγορο των δύο κατηγορουμένων, το δικαστήριο κατέληξε στην απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα. «Το αίτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτό εφόσον πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις» σχολίασε ο ίδιος, αναφερόμενος στην παρουσία ευρωβουλευτών που έδωσαν ξανά το «παρών» στη δίκη και οι οποίοι προτίθενται να εξασφαλίσουν μόνιμη διαμονή για τους δύο πρωτόδικα καταδικασθέντες καθώς και το υποστηρικτικό περιβάλλον που απαιτείται.

Οι δύο Αφγανοί στην καταγωγή πρόσφυγες έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα, μέσω ακόμη μιας διαδικασίας-εξπρές, στην εξοντωτική και παράλογη ποινή των πενήντα χρόνων φυλάκισης ως διακινητές, χωρίς όμως απολύτως κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, που απουσίαζε και από το πρώτο δικαστήριο, στην προανακριτική του κατάθεση ενέπλεκε τους δύο μόνο στην κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, για την οποία όμως οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν. Παράλληλα, οι δύο στη φυλακή έχουν πραγματοποιήσει ήδη 200 μεροκάματα ενώ και η συμπεριφορά τους παραμένει αψεγάδιαστη, παρακολουθώντας και σεμινάρια.

«Εμείς θα είμαστε εδώ. Και δέκα αναβολές να γίνουν θα είμαστε εδώ και σε κάθε αναβολή θα έρχονται περισσότεροι ευρωβουλευτές, θα διεθνοποιείται περισσότερο το θέμα και θα αναδεικνύονται οι αδυναμίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και τα παιχνίδια», δήλωσε από τη Μυτιλήνη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου που έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία υποστήριξης του Ακίφ και του Αμίρ, καθώς και άλλων αιτούντων άσυλο που έχουν καταδικαστεί σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης ως διακινητές με μοναδικό στοιχείο την τυπική συνήθως κατάθεση ενός και μόνο λιμενικού.