Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Tην πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης για συμπληρωματικές παροχές (επικουρικές και εφάπαξ) επανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας σε Ημερίδα με τίτλο: «Παρόν – Μέλλον και Προοπτικές των Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης» που διοργάνωσε η Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδος με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της Pension Europe στην Αθήνα, μέλος της οποίας είναι η Ε.Τ.Ε.Α.Ε.

Σύμφωνα με τη μελέτη του φορέα, το Ταμείο θα καλύπτει τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο. Επίσης, εκτός από τους κλάδους, θα μπορεί και κάποια εταιρεία -εφόσον το επιθυμεί- να καταβάλλει και υψηλότερα ποσοστά ασφάλισης για τους εργαζόμενούς της, κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό.

Ο Χρήστος Παπαδόγιαννης, αντιπρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Α.Ε. και πρόεδρος Δ.Σ. Τ.Ε.Α.Ε.Α.Π.Α.Ε., περιέγραψε στην Ημερίδα τη συνολική πορεία των Ταμείων της Ένωσης, τα τελευταία έτη: «Τα Ταμεία της Ένωσής μας είναι μια επιτυχής μετεξέλιξη του θεσμού της Επικουρικής Ασφάλισης στη χώρα μας, γιατί εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικά και παράλληλα εφαρμόζουν κανόνες επαγγελματικής ασφάλισης».

Πρόσθεσε ότι τα επαγγελματικά Ταμεία που εκπροσωπεί «λειτουργώντας πάντα με κανόνες διαφάνειας και σύγχρονης διακυβέρνησης από το 2013, έχουν πετύχει αύξηση της περιουσίας τους κατά 130%, με ενεργητικό περίπου 1,65 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 80% περίπου της περιουσίας όλων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ελλάδας. Η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών τους, είναι άνω του 9%».

Σήμερα λειτουργούν 26 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), 22 προαιρετικής ασφάλισης και 4 υποχρεωτικής, τα οποία καλύπτουν πάνω από 200.000 εργαζόμενους.  

Τα δύο τελευταία χρόνια συστήθηκαν 5 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ στα έξι νέα καταστατικά  συμπεριλαμβάνονται αυτά των εξής επιχειρήσεων: Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της «Δύναμις Ασφαλιστική» και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Tον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε το καταστατικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ σε τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται τα ΤΕΑ των ασφαλιστικών εταιρειών Εurolife και Δύναμις καθώς και αυτά της εταιρείας Stoiximan.

Πάντως, πρόκειται για έναν ελάχιστα ανεπτυγμένο πυλώνα στην Ελλάδα της τάξης του 1%. Αντίθετα, στη ΕΕ ήδη από το 2009, πάνω από το 25% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ενταγμένο σε κάποιο ΤΕΑ με την αξία των παγίων συνολικά στην ΕΕ να υπερβαίνει τα 2.500 δισ. ενώ το 2019, τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης που δραστηριοποιούνται στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο ανήλθαν στα 4 τρισ. ευρώ σε ενεργητικό. 

Ανάμεσα στα ταμεία που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία περιλαμβάνονται και τα εξής :  

  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Υποχρεωτικής Ασφάλισης)
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Υποχρεωτικής Ασφάλισης)
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων ΝΠΙΔ (Υποχρεωτικής Ασφάλισης)
  • Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (Υποχρεωτικής Ασφάλισης)
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Οικονομολόγων
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΛΤΑ
  • Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Γεωτεχνικών ΝΠΙΔ
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Καζίνο
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού των Εταιρειών Johnson and Johnson Hellas
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Interamerican
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστικών Συγκοινωνιών
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Accenture
  • Tαμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ναυτιλιακών επιχειρήσεων Τσάκου
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Πολιτικής Αεροπορίας
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προσωπικού Interlife
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προσωπικού εταιρίας λογισμικού ΒΕΤΑ
  • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Χρηματιστηρίου Αθηνών