ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Ντάνι Βέργου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες -ιδιαίτερα τους άνω των 60 ετών που είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό- να εμβολιαστούν, πληρώνουν ακριβά οι ίδιοι οι πολίτες. Ηδη έχουν επιβληθεί 317.962 διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ τις επόμενες μέρες ακολουθεί το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε, χθες, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εμβολιαστική ανοσία του πληθυσμού παραμένει στάσιμη εδώ και μήνες στο 70% (71,7%), ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 75%, από τη στιγμή που την 1η δόση έχουν λάβει το 74,9% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο γεν. γραμματέας. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ κατέγραφε 16.274 νέα κρούσματα, 70 νεκρούς και 413 διασωληνωμένους. Οσον αφορά την αναμνηστική δόση, την έχουν λάβει 9 στους 10 (92%) που έχουν ολοκληρώσει τον (βασικό) εμβολιασμό τους, επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό, ποσοστό που αναμένεται να αγγίξει το 96%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά 5-17 ετών αλλά και σε ενήλικες που πρέπει να προγραμματίζεται τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ο λόγος γίνεται -μεταξύ άλλων- για άτομα με καρκίνο σε συμπαγή όργανα, με αιματολογικούς καρκίνους που βρίσκονται υπό θεραπεία, άτομα με πρωτοπαθή ανοσοκαταστολή, λοίμωξη HIV με χαμηλά cd4 και όλους όσοι παίρνουν θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών. Επανέλαβε δε για ακόμη μία φορά ότι θα πρέπει να γίνει τέταρτη δόση για τους ενήλικες άνω των 18 ετών με ανοσοκαταστολή, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Οσον αφορά την τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν φαίνεται ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά την τρίτη δόση εμβολίου «διαρκούν πάνω από έξι μήνες, ίσως και πάνω από έναν χρόνο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδείξουμε πως η τέταρτη δόση θα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει ήδη προσφέρει η τρίτη.


❗️ Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax, με την πρώτη παρτίδα να παραδίδεται την Τετάρτη, ενώ το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός με το εμβόλιο. Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax, με την πρώτη παρτίδα να παραδίδεται την Τετάρτη, ενώ το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός με το εμβόλιο.