ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης πραγματοποιήθηκε το χθεσινό πρώτο επίσημο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πολύ έντονη πίεση με το ζήτημα της ακρίβειας -το οποίο τη φθείρει όλο το τελευταίο διάστημα-, ενώ η πίεσή της αυτή μεγαλώνει ακόμα περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τις κυβερνητικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στον ενεργειακό τομέα.

Μάλιστα κάποιοι μέσα στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να επισπεύσουν και τη διεξαγωγή των εκλογών. Η πίεση αυτή υπό την οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε και κατά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, όπου από το βήμα των κοινών δηλώσεων με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Νικολάε Τσιούκα, θέλησε να πει ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη», κάνοντας λόγο για «ένα πρόβλημα δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο» και λέγοντας ότι «έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» (το οποίο συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, ενώ για το θέμα μίλησε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΕΛΚ).

Το άλλο θέμα είναι ότι στην κυβέρνηση βλέπουν αναλογίες στη στάση Πούτιν και στη στάση Ερντογάν και σε αυτό το πλαίσιο, με το βλέμμα και στο ενδεχόμενο νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την καταδίκη του στις ρωσικές ενέργειες, δηλώνοντας ότι «είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό συζήτησαν ακόμα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα. Μίλησαν για θέματα συντονισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας, ενώ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο αρμόδιος Ρουμάνος υπουργός υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Στην ατζέντα, όμως, της συνάντησης με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό βρέθηκε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η θέση των Δυτικών Βαλκανίων, όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι στην Ευρώπη και μπορούμε να δουλέψουμε σε συνεργασία για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού ώστε να συγκληθεί το ταχύτερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία». Με κάθε επίσκεψή του στις βαλκανικές πρωτεύουσες, ο κ. Μητσοτάκης δεν παύει να επισφραγίζει τη στροφή του στο Μακεδονικό και το πέρασμά του από τα περί «βέτο» στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, που έλεγε προεκλογικά όταν φορούσε τη στολή του «Μακεδονομάχου», στην τωρινή θερμή υποστήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής.