Μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σβήσουν οι φωτιές που άναψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την περίφημη στιχομυθία μεταξύ Σπήλιου Λιβανού και Πέτρου Δούκα αποτέλεσε η χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο Σπήλιος Λιβανός παρέδωσε στον Γιώργο Γεωργαντά προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη συνομιλία του με τον δήμαρχο Σπάρτης, μιλώντας για ειρωνική χρήση της λέξης «εποποιία» στα όσα απίστευτα του έλεγε ο υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007.
Ωστόσο στο βίντεο ο κ. Λιβανός φαίνεται να γελάει και να βρίσκεται σε μια χαλαρή διάθεση, κάτι που παραδέχτηκε εμμέσως και χθες μιλώντας για αμήχανη στιγμή και ότι θα έπρεπε να έχει καταδικάσει κατηγορηματικά και απόλυτα τους ισχυρισμούς του Π. Δούκα. «Αυτό το περιστατικό μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει» δήλωσε.
Οσον αφορά τα πεπραγμένα του στο υπουργείο, ο Σπήλιος Λιβανός έκανε λόγο για στήριξη με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε αγρότες-κτηνοτρόφους και αλιείς σε μια δύσκολη περίοδο και στάθηκε στο νομοθετικό έργο του και την ένταση των ελέγχων για νοθείες και ελληνοποιήσεις. Ιδιαίτερα στάθηκε στο νομοσχέδιο για τις αθέμιτες πρακτικές στο γεωργικό τομέα και εκείνο για τις κτηνοτροφικές-σταβλικές εγκαταστάσεις.
Ο νέος ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Γεωργαντάς, δεν παρέλειψε να πει μερικά καλά λόγια για τον προκάτοχό του όπως για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν, αλλά και τη δύσκολη «ανθρώπινη» στιγμή που οδήγησε στην αντικατάστασή του. Τόνισε ότι γνωρίζει τα αγροτικά ζητήματα καθώς προέρχεται από έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, ενώ επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου παραμένει πάντοτε ανοιχτή για τους παραγωγούς. Ως νούμερο ένα ζήτημα της τρέχουσας περιόδου χαρακτήρισε τη διαχείριση της ακρίβειας, ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση των αγροτών έθεσε φιλόδοξους στόχους για την αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ, των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και άλλων εργαλείων με στόχο την εξωστρέφεια και την κερδοφορία του αγροτικού κλάδου.
