ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Τσιάρας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ώρα που η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί -και δικαίως- στο δράμα των εκατομμυρίων εγκλωβισμένων αμάχων και στον αδιάκοπο πόλεμο προπαγάνδας των δυο αντιμαχόμενων πλευρών γύρω από το ποιος ευθύνεται για τις διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες για εκκένωση πέντε πολιορκημένων ουκρανικών πόλεων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, αλλά και στη νέα «τοπική και προσωρινή» κατάπαυση του πυρός, που συμφωνήθηκε για σήμερα, στο καθαρά πολεμικό πεδίο η ήττα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ξεκάθαρη, ακόμη και για τους πιο φανατικούς… υπερπόντιους υπέρμαχους του Κιέβου.

Ετσι σε χθεσινό δημοσίευμα των -υπεράνω κάθε… φιλορωσικής υποψίας- «New York Times» παρουσιάζεται ανάγλυφα το κλείσιμο της «λαβίδας» βορείως της πόλης Μικολάιφ, που οι Ρώσοι το λένε Νικολάγεφ, στην κεντρική Ουκρανία με σκοπό την οριστική περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στη λεγόμενη αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου και τον ντε φάκτο τερματισμό του πολέμου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, που στηρίζεται σε ανάλυση δυο… επιεικώς συντηρητικών -ψυχροπολεμικών θα λέγαμε- αμερικανικών think tanks (του Institute for the Study of War και του American Enterprise Institute), έπειτα από σχεδόν δυο εβδομάδες πολέμου οι Ουκρανοί ναι μεν διατηρούν τον πλήρη ή μερικό έλεγχο σε μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι και το Μικολάιβ ή Νικολάγεφ, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να εμποδίσουν τη γιγάντια, διπλή κυκλωτική κίνηση που ήδη επιχειρεί ο ρωσικός στρατός δυτικά του Ντονμπάς και βορείως της Μελιτόπολης.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν να προωθούνται σε πολλά μέτωπα και φαίνεται πως στοχεύουν σε έναν κρίσιμο στόχο στην κεντρική Ουκρανία: στην πόλη Ντνίπρο» γράφουν λοιπόν οι «New York Times», συμπληρώνοντας πως αν τα ρωσικά άρματα φτάσουν στη στρατηγική αυτή πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, πάνω στον Δνείπερο, θα απομονώσουν και θα περικυκλώσουν πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν ήδη αποκοπεί στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πάντως το Institute for the Study of War, στο οποίο αναφερθήκαμε και νωρίτερα, ανακοίνωσε χθες ότι οι αναλυτές του εκτιμούν πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες για την τελική έφοδο και την κατάληψη του Κιέβου μέσα στις επόμενες 24 μέχρι 96 ώρες, δηλαδή το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο. Οι στρατιωτικοί του ISW εκτιμούν ότι η επίθεση θα γίνει ταυτόχρονα από τα ανατολικά, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά και ότι θα προηγηθεί εντατικός βομβαρδισμός από το πυροβολικό, την αεροπορία αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους εδάφους για το «μαλάκωμα» της άμυνας.

Χάος στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή το γνωστό αραβικό κανάλι «Αλ Τζαζίρα» παρουσίασε ρεπορτάζ από κατεστραμμένους κεντρικούς δρόμους του Χάρκοβου, όπου τις τελευταίες μέρες έγιναν άγριες οδομαχίες, ενώ Ρώσοι αλλά και Κινέζοι (!) δημοσιογράφοι, που έχουν «ενσωματωθεί» στις ρωσικές δυνάμεις, μεταδίδουν εικόνες απόγνωσης από την πολιορκημένη Μαριούπολη, με τους Ουκρανούς να επιμένουν ότι έχουν αποκρούσει πολλές απόπειρες των Ρώσων να την καταλάβουν. Ανάλογη είναι η εικόνα και από το Νικολάγεφ, τη σκληρά διεκδικούμενη πόλη βορείως της Οδησσού, που φαίνεται να έχει πέσει κατά το ήμισυ στα χέρια των Ρώσων, ενώ μια δεύτερη φάλαγγα αρμάτων το έχει παρακάμψει και κινείται προς Βορρά.

Η ζοφερή αυτή εικόνα ενισχύεται και από τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, που συμπεραίνει -έχοντας προφανώς την καλύτερη εικόνα απ’ όλους μέσω των δορυφόρων αλλά και των κατασκοπευτικών αεροσκαφών του- ότι πλέον το σύνολο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, δηλαδή περίπου 190.000 στρατιωτικοί, έχουν αναπτυχθεί στο ουκρανικό έδαφος. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της αμερικανικής CIA, ο πρώην διπλωμάτης (και πρέσβης για χρόνια στη Μόσχα) Γουίλιαμ Μπερνς, προειδοποίησε ότι έρχονται «άσχημες εβδομάδες» για την Ουκρανία καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τη «βίαιη και απρόκλητη» εισβολή της.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ο Μπερνς παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία του ενημερώνει καθημερινά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τις κινήσεις των Ρώσων, αλλά συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα συνεχίσει τις εχθροπραξίες έως ότου εξουδετερώσει τον ουκρανικό στρατό, αδιαφορώντας για τις απώλειες των αμάχων… Ο Μπερνς εκτίμησε πως ώς τώρα έχουν σκοτωθεί «από δυο ως τέσσερις χιλιάδες» Ρώσοι στρατιώτες. Ως γνωστόν η Ουκρανία υποστηρίζει πως έχει σκοτώσει πάνω από 12.000 Ρώσους, ενώ η Μόσχα έχει παραδεχτεί μόνο 498 θανάτους εντός των δυνάμεών της.

Χρυσώνει το χάπι

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, παρουσιάζοντας ένα «πακέτο» μέτρων για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τις δυτικές κυρώσεις που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδόματα για τις φτωχότερες οικογένειες με παιδιά και αύξηση στις κατώτερες συντάξεις αλλά και κρατική βοήθεια σε πολλές επιχειρήσεις, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιβάλει περιορισμούς ως το τέλος του έτους στις εισαγωγές και εξαγωγές συγκεκριμένων πρώτων υλών, τις οποίες όμως δεν κατονόμασε, και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι μόνο επαγγελματίες στρατιωτικοί, και όχι στρατεύσιμοι ή έφεδροι, λαμβάνουν μέρος στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί εδώ, αντί επιλόγου, ότι οι «New York Times» απέσυραν χθες για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία τους τον ανταποκριτή τους από τη Μόσχα σαν «αντίποινα» για την ψήφιση του νέου δρακόντειου νόμου που ποινικοποιεί τη δημοσίευση fake news γύρω από τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Αντίθετα το βρετανικό BBC, αφού «εξέτασε προσεκτικά» τις προβλέψεις του νέου νόμου, αποφάσισε να παραμείνει μέχρι νεωτέρας και να συνεχίσει τις εκπομπές του από τη Ρωσία.