Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Europol αποθηκεύει θησαυρούς προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων χωρίς αποδεδειγμένη σχέση με το έγκλημα, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS), δίνοντας εντολή στην υπηρεσία να τα διαγράψει.

Οι αναφορές για πραγματικά καφκικές υποθέσεις οδήγησαν τους δικηγόρους και τους βουλευτές της ΕΕ να ζητήσουν αυστηρότερους ελέγχους στον οργανισμό. Το Der Spiegel αναφέρει την περίπτωση ενός δικηγόρου του οποίου η ιδιωτική επικοινωνία με πελάτες του και η Europol προφανώς αρνείται να διαγράψει.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας Ολλανδός ακτιβιστής αφαιρέθηκε από τη λίστα παρακολούθησης από την κυβέρνησή του, αλλά οι πληροφορίες παρέμειναν αποθηκευμένες στην Europol, η οποία αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματά του για αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων που είχε.

Δυστοπικές διαστάσεις: “Μια τέτοια συλλογή και επεξεργασία δεδομένων μπορεί να ανέλθει σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, το ακριβές περιεχόμενο των οποίων είναι συχνά άγνωστο στην Europol μέχρι τη στιγμή που αναλύονται και εξάγονται – μια διαδικασία που συχνά διαρκεί χρόνια”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΕΠΔ Wojciech Wiewiórowski τη Δευτέρα σε δήλωση που συνόδευε την απόφαση.

Το 2019, ο ΕΕΠΔ προειδοποίησε ότι υπήρχε “μεγάλη πιθανότητα” η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ να επεξεργάζεται δεδομένα για άτομα για τα οποία δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει. Οι δικηγόροι συνέκριναν την πρακτική αυτή με την έρευνα στα διαμερίσματα μιας ολόκληρης γειτονιάς για στοιχεία ενός εγκλήματος.

Η Επιτροπή στηρίζει την Europol.

Σε συνέντευξή της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις πρωτεύουσες της ΕΕ για να προτείνει έναν νέο νόμο που θα νομιμοποιεί αυτού του είδους την αποθήκευση δεδομένων. “Ανησυχώ ότι ο δυνητικός κίνδυνος από την απόφαση του ΕΕΠΔ να διαγράψει τα παράνομα δεδομένα είναι τεράστιος”, δήλωσε η Γιόχανσον. “Εάν ένα κράτος μέλος ή μια εθνική αστυνομία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την Europol για να βοηθήσει με την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων όταν έχουν εθνικές υποθέσεις, τότε θα είναι τυφλοί”.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Η Europol έχει ένα χρόνο στη διάθεσή της για να συμμορφωθεί με την εντολή του ΕΕΠΔ – αλλά δεδομένων των προσπαθειών της Επιτροπής να νομιμοποιήσει τις πρακτικές της, ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να το κάνει.