Η γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε καμία άλλη ομάδα του πληθυσμού, πλην των υγειονομικών του Δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι «το θέμα έχει απαντηθεί ήδη από την κυβέρνηση».
Υποστήριξε δε ότι «υπάρχουν επιχειρησιακά μεγάλες δυσκολίες» για να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Επίσης, όσον αφορά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία το εργατικό ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες εξουσίες, ώστε να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα rapid-tests των πιστών, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι η κυβέρνηση και η εκκλησία είναι «σε καλή συνεργασία». Δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα βρεθεί λύση», σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός «δεν είναι θέμα πίστης», αλλά θέμα δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι κινείται ικανοποιητικά, εξηγώντας ότι είναι σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα, ότι δεν λειτουργούν τα mega εμβολιαστικά κέντρα, αλλά τα εμβολιαστικά κέντρα της γραμμής που χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca (κέντρα υγείας κ.λπ.) χορηγούν εμβόλια Pfizer και Moderna.
Επίσης, ανέφερε ότι μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού για τρίτη αναμνηστική δόση ή ακόμη και για πρώτη δόση εμβολίου μέσα σε διάστημα 5-6 ημερών, ενώ υπάρχει δυνατότητα για έως 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού για πρώτη δόση και ότι τις τελευταίες ημέρες κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού για πρώτη δόση ημερησίως.
Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση
Τέλος, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον εμβολιασμό για τρίτη δόση για διάφορες κατηγορίες πολιτών, όπως
• όσοι έχουν νοσήσει αφότου έκαναν την πρώτη δόση
• όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με τις δύο δόσεις
• όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο
Επίσης, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για όσους πολίτες δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και οι οποίοι με τις παρούσες ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι και δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όπως όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Διευκρίνισε επίσης ότι η τρίτη αναμνηστική δόση γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η, ενώ όσοι έκαναν Johnson στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό, ειδικά για όσους έχουν νοσήσει, διευκρίνισε θα ανεβούν οδηγίες έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν «καταδρομικοί εμβολιασμοί» στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό στο σπίτι, είπε ότι ήδη περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι και πως για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.
«Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος», εξήγησε, «την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια». Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες.
Μ. Θεοδωρίδου: Αντισώματα σε 2-3 ημέρες
Άμεση είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στην τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία εξήγησε ότι τα αντισώματα αυξάνονται σε διάστημα 2 έως 3 ημερών με αποτέλεσμα τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον κορονοϊό και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου προσβολής από την ασθένεια Covid-19.
Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορονοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι’ αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.
