ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπορεί να κοντεύουν δύο μήνες από τότε που ξέσπασαν τα γνωστά επεισόδια στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, αλλά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και τα ακροδεξιά στοιχεία, παρότι κάποιοι έχουν αποβληθεί και αλλάξει σχολικό περιβάλλον, εξακολουθούν να προκαλούν εμφανιζόμενα στο σχολείο και απειλώντας μαθητές τους οποίους έχουν στοχοποιήσει. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν μάλιστα τα νεαρά άτομα να είναι μέλη της ίδιας ομάδας που προσφάτως είχε εμπλακεί σε καταγγελίες για βιασμούς κοριτσιών στο γειτονικό ΕΠΑΛ Κορδελιού ή στους δρόμους της περιοχής.

Χθες μητέρα μαθητή στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης κατήγγειλε (MEGA) πως «50 ημέρες μετά τα επεισόδια τα πράγματα παραμένουν ίδια. Μπορεί να απομακρύνθηκαν οι πρωταίτιοι μαθητές, αλλά δεν ξέρω πώς τα παιδιά αυτά βρίσκονται σαν επισκέπτες μέσα στο σχολείο και εκφοβίζουν λεκτικά τους μαθητές και προσπαθούν να περάσουν αυτό το κλίμα εκφοβισμού σε όλο το σχολικό περιβάλλον». Oπως είπε, πήγε στο σχολείο διότι «οι απειλές συνεχίζονται. Οι μαθητές αυτοί που έκαναν τα επεισόδια μπορεί να αποβλήθηκαν, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο βρέθηκαν να είναι στο σχολείο. Υπάρχει ένα πέπλο ηρεμίας, αλλά τα φιδάκια που γεννήθηκαν εκεί μέσα κυκλοφορούν μέχρι αυτή τη στιγμή».

Μετά τα προ διμήνου επεισόδια, υπήρξε απόφαση να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον 5 μαθητές (3 από το 1ο ΕΠΑΛ και δύο από το 2ο). Αλλά, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης, «το πρόβλημα δεν έχει λυθεί παρά την απόφαση να σταλούν σε άλλα σχολεία κάποιοι μαθητές που δημιουργούσαν τα προβλήματα. Οι επιθέσεις σε μαθητές τους οποίους είχαν στοχοποιήσει συνεχίζονται. Το θέμα λοιπόν είναι πώς γίνεται να μπαίνουν στο σχολείο άτομα που έχουν αποβληθεί και μάλιστα ενώ υπάρχει φύλακας;».

Σύμφωνα με τον κ. Κοκονά, «τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι δυστυχώς διαδοχικά και φυσικά οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φροντίσουν να απομακρύνουν αυτά τα άτομα τα οποία είναι και εκτός σχολικού περιβάλλοντος». Ωστόσο, ο ίδιος έχει διαπιστώσει ότι ο φόβος είναι διάχυτος και στους καθηγητές: «Βλέπω καθηγητές να φοβούνται, να είναι σε τέτοια κατάσταση που μόνο ως απόγνωση μπορώ να περιγράψω. Τέτοια απόγνωση μάλιστα δεν έχω δει ούτε στα μάτια ανθρώπου που είναι χρόνια άνεργος και χωρίς ευρώ στην τσέπη».

Οπως σημειώνει, «τα περιστατικά σε σχολεία ή δρόμους στον Εύοσμο δεν φαίνεται να είναι άσχετα, ενώ και στη Σταυρούπολη είναι φανερό πως τα υπόλοιπα μέλη της φασιστικής ομάδας τα οποία παρέμειναν στο σχολείο αξιοποιούν στο έπακρο το «ήσυχο» περιβάλλον και συνεχίζουν τη δράση τους ανεμπόδιστα».