ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μάριος Χριστοδούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2022 αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη το τριπλό μέτωπο αβεβαιότητας που ορθώνουν πανδημία, ακρίβεια και πληθωρισμός.

Μάλιστα η τροπή που έχει πάρει το κεφάλαιο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους με αποτέλεσμα το θέμα να έρχεται βασικό στο Eurogroup της Δευτέρας. Στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών πρόκειται να ανεβάσουν πάνω από το 6% τον πήχη για το φετινό ΑΕΠ, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι για 6,3% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,3% τον περασμένο Ιούλιο.

Αν και πρόκειται για μια βελτιωμένη πρόβλεψη, εν τούτοις δεν δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικά μερίσματα ή για άλλες παροχές καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι για δεύτερη χρονικά ελλειμματικός κλείνοντας (και) το 2021 με θηριώδες πρωτογενές έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ ή στα 13,547 δισ. ευρώ με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας. Το νέο κόκκινο ρεκόρ στο έλλειμμα αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 23 Νοεμβρίου με τα στοιχεία που θα ανακοινώσει το Κολέγιο των Επιτρόπων για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη τα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του πακέτου με τα αντισταθμιστικά μέτρα για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας μπαίνουν στο συρτάρι μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, εκτός και αν η οικονομία κάνει φέτος την έκπληξη και εκτιναχθεί στο 7%.

Σε ό,τι αφορά το 2022 κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η Κομισιόν να αλλάξει και την πρόβλεψη για το επόμενο έτος ψαλιδίζοντας την ανάπτυξη από το 6% στο 4-4,5%, που είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η έκθεση της Κομισιόν θα στέλνει μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και για έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στους κινδύνους της ακρίβειας που μαζί με την έξαρση της πανδημίας αποτελούν σοβαρές πηγές αβεβαιότητες για τις προοπτικές της ανάκαμψης.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν το μοτέρ της κατανάλωσης θα κόψει σε ταχύτητα μετά το κύμα των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η δημόσια κατανάλωση θα παρουσιάσει αύξηση κατά 4,1% φέτος, αισθητά κάτω από τον μέσο ρυθμό 7,1% που κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο , γεγονός που οφείλεται και στη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά.