Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, διαμήνυσε σήμερα ότι η νήσος δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Κίνας και θα συνεχίσει τον δημοκρατικό τρόπο ζωής της, καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται.

«Όσο περισσότερα επιτυγχάνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα», είπε μια ημέρα μετά την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ που ορκίστηκε να πραγματοποιήσει την «επανένωση».

Η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της κυρίαρχο κράτος, ενώ η Κίνα το θεωρεί αποσχισμένη επαρχία και δεν έχει αποκλείσει την πιθανή χρήση βίας για την επίτευξη της ενοποίησης.

Η κ. Τσάι είπε ότι η Ταϊβάν «στέκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας της δημοκρατίας». Το νησί δεν θα μπορούσε να αναγκαστεί να πάρει «το δρόμο που μας χάραξε η Κίνα», το οποίο είπε ότι δεν προσφέρει ελευθερία, δημοκρατία ή κυριαρχία.

Οι στρατιωτικές πτήσεις της Κίνας στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν επηρέασαν σοβαρά την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των αερομεταφορών, είπε, και η κατάσταση ήταν «πιο περίπλοκη και ρευστή από οποιοδήποτε άλλο σημείο τα τελευταία 72 χρόνια».

Η Ταϊβάν δεν θα «ενεργούσε βιαστικά» αλλά θα ενίσχυε την άμυνά της, είπε.

Επανέλαβε την προσφορά να μιλήσει με τους Κινέζους ηγέτες επί ίσοις όροις, μια πρόταση που το Πεκίνο – που την χαρακτηρίζει ως «αυτονομιστική» – έχει απορρίψει μέχρι στιγμής.

Η κ.Τσάι επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πέρυσι, με την υπόσχεση να αντισταθεί στο Πεκίνο. Την ομιλία της ακολούθησε μια πτήση από ταϊβανέζικα μαχητικά αεροσκάφη.

Χθες ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας με αφορμή την 110η επέτειο της Επανάστασης του 1911, με την οποία ανατράπηκε η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, τόνισε ότι:  «Η υλοποίηση της επανένωσης της πατρίδας με ειρηνικά μέσα είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν».

«Η επανένωση της χώρας μας μπορεί να γίνει και θα γίνει», διαβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης. «Το θέμα της Ταϊβάν είναι μια υπόθεση καθαρά εσωτερική της Κίνας», συνέχισε, ενώ η Ουάσινγκτον αναγνώρισε χθες ότι εκπαιδεύει μυστικά τον ταϊβανέζικο στρατό εδώ και μήνες.

Λίγες μόνο χώρες αναγνωρίζουν την Ταϊβάν. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την κινεζική κυβέρνηση στο Πεκίνο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά έχουν νόμο που τους επιβάλλει να παρέχουν στο νησί μέσα άμυνας.