Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πρώτη φορά στην ιστορία της Μπαρτσελόνα άνοιξαν χθες οι πόρτες του γηπέδου για να υποδεχθεί ο κόσμος της ομάδας έναν προπονητή. Στοιχείο ενδεικτικό του ενθουσιασμού που επικρατεί στη Βαρκελώνη για την ανάληψη των ηνίων από τον Τσάβι Ερνάντεθ, ένα σύμβολο των «μπλαουγράνα».

Ο 41χρονος τεχνικός είχε φύγει το 2015, ύστερα από 17 χρόνια στην πρώτη ομάδα και αναρίθμητες επιτυχίες, με προορισμό την Αλ Σαντ του Κατάρ. Εκεί έπαιξε για τέσσερα χρόνια και τα τελευταία δύο, από το 2019, έκανε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής.

Με αυτό τον νέο ρόλο κατέφθασε στο «Καμπ Νόου», υπογράφοντας χθες το νέο του συμβόλαιο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μπροστά σε 9.500 οπαδούς της Μπαρτσελόνα που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν το όνομά του.

«Βλέπω τον κόσμο ενθουσιασμένο όσο ποτέ και αυτό οφείλεται στον Τσάβι. Είναι ένας δικός μας άνθρωπος, της Μπαρτσελόνα. Σήμερα είναι μέρα χαράς – μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία του συλλόγου», δήλωσε ο πανευτυχής Τζουάν Λαπόρτα, που ονειρεύεται ότι ο Τσάβι θα γίνει ένας νέος Γουαρδιόλα ή Λουίς Ενρίκε: τεχνικοί που «υπέγραψαν» τα μοναδικά τρεμπλ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, στα ξεκινήματα της προπονητικής καριέρας τους.

Ο Τσάβι τόνισε ότι «αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή». Του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στη Βαρκελώνη τον Ιανουάριο του 2020, μετά την απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε, και τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς – αμφότερες οι προτάσεις είχαν γίνει από τον τότε πρόεδρο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, όμως ο Καταλανός τεχνικός είχε απαντήσει αρνητικά: «Τότε δεν αισθανόμουν έτοιμος. Επαγγελματικά και ψυχολογικά χρειαζόμουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Κατόπιν έγιναν εκλογές και υπήρχε αβεβαιότητα. Τώρα με κάλεσε όμως ο Λαπόρτα, για τον οποίο πάντα υποστήριζα ότι είναι ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Μπαρτσελόνα».

Εξι χρόνια μετά την αποχώρησή του από το «Καμπ Νόου», ο Τσάβι θα συναντηθεί ξανά με πέντε πρώην συμπαίκτες του: τους τέσσερις νυν αρχηγούς της ομάδας (Σέρτζι Μπουσκέτς, Τζόρντι Αλμπα, Ζεράρ Πικέ και Σέρτζι Ρομπέρτο) και τον Γερμανό τερματοφύλακα Μαρκ-Αντρέ Τερ-Στέγκεν. «Είμαι φίλος τους και στηρίζομαι σε αυτούς. Θα τους πιέσω περισσότερο απ’ όλους».

Ο νέος τεχνικός αποκάλυψε επίσης ότι στόχος του δεν είναι να γίνει αυστηρός, αλλά να επαναφέρει τους κανόνες: «Δεν πρόκειται για πειθαρχία, αλλά για τάξη». Ητοι, θα ξεκινήσει από τα βασικά: οι παίκτες θα γευματίζουν στο προπονητικό κέντρο, θα δουλέψουν περισσότερο στη φυσική κατάσταση, θα εργάζονται με μεγαλύτερη πίεση στην τακτική, ενώ θα γίνονται περισσότερες εργομετρικές εξετάσεις ώστε να προλαμβάνονται οι συχνοί τραυματισμοί που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα – ήδη είναι 20 τον αριθμό στους πρώτους δυόμισι μήνες της σεζόν!

Ο Λαπόρτα παραδέχθηκε ότι «θα προτιμούσα να προσέφερα στον Τσάβι μια ομάδα με καλύτερο έμψυχο υλικό από αυτό που διαθέτουμε τώρα. Θα έχει τη στήριξή μας στις δύσκολες στιγμές, ώστε όλα να πάνε καλά στο τέλος». Είναι άγνωστο το κατά πόσο η στήριξη αυτή θα είναι μόνο ψυχολογική ή αν θα μπορέσει η διοίκηση να βοηθήσει το έργο του Τσάβι έμπρακτα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν τεράστια. Το χρέος ξεπερνάει το 1,35 δισ. ευρώ και την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε ο Λαπόρτα να κάνει ειδική συμφωνία με την Αλ Σαντ, ώστε να μην καταβάλει τα 5 εκατ. ευρώ της ρήτρας αποδέσμευσης του Τσάβι, καθώς τότε θα παραβίαζε το Financial Fair Play (για τον ίδιο λόγο, ο σύλλογος δεν κατάφερε να κρατήσει τον Λιονέλ Μέσι…). Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα θα επιχειρήσει να πουλήσει ή να αποδεσμεύσει παίκτες ώστε να πάρει έναν επιθετικό, έναν εξτρέμ και ένα οχτάρι και να διευκολύνει τη δουλειά του νέου τεχνικού.

Ο Τζουάν Λαπόρτα παραδέχθηκε ότι «ο Τσάβι δεν θα έχει εύκολο ρόλο, όμως με τη βαθιά γνώση του συλλόγου και με την όρεξή του για δουλειά, θα προχωρήσουμε μπροστά». Το ίδιο ελπιδοφόρο μήνυμα έστειλε στους οπαδούς των «μπλαουγράνα» και ο 41χρονος Καταλανός τεχνικός: «Δεν έρχομαι στην καλύτερη δυνατή στιγμή στην ιστορία του συλλόγου. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά από την πρώτη στιγμή και να παλέψουμε σε όλα τα μέτωπα. Αυτό είναι το DNA της Μπαρτσελόνα. Να αποδίδουμε ωραίο ποδόσφαιρο και να φθάνουμε σε επιτυχίες».