ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αννα Ανδριτσάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προσευχή, συμμετοχή στα Μυστήρια και εμβολιασμός. Αυτό είναι το τρίπτυχο των συστάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς κληρικούς και πιστούς μετά τη χθεσινή της απόφαση. Με αυτή τη σειρά. Σίγουρα, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το μήνυμά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα μπορούσε, όμως, να είναι και πολύ χειρότερο. Η χθεσινή απόφαση δεν αποτρέπει, δεν προκαλεί και δεν συγκαλύπτει τις ακραίες φωνές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΔΙΣ ήδη έχει αποφασίσει να παραπέμψει τους μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας στο Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ με τη χθεσινή απόφαση διαμηνύει ότι «θα ελέγξει και θα περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή».

«Είμαστε μαζί σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα παλέψουμε για το καλό του λαού. Ολοι μας θα θέλαμε να πούμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί. Η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση της πανδημίας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την επίσκεψη και παρουσία στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του υπουργού Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Χαρακτήρισε, δε, τη συνάντηση «χρήσιμη και κρίσιμη».

Θα μπορούσε να είναι πιο καθαρή η θέση Αρχιεπισκόπου και ΔΙΣ; Φυσικά. Επειδή, όμως, για την Εκκλησία πρόκειται, οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν ότι τόσο οι θέσεις όσο και οι προθέσεις για τον χειρισμό της κατάστασης είναι θετικές και σαφώς καλύτερες από την έναρξη της πανδημίας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι, πλέον, οι ιεράρχες μιλούν για «ιατρικό ζήτημα». Αποφεύγουν μεν να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του εμβολιασμού, αλλά παραπέμπουν στους «ειδικούς».

Στη χθεσινή απόφαση, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αναφέρεται ότι η ΔΙΣ αποφάσισε: «Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού». Οσο για τους αρνητές εντός της Εκκλησίας, δηλώνει ότι «θα ελέγξει και θα περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και τη μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων». Τέλος, αδειάζει τους ακραίους που προβάλλουν την άποψή τους στα ΜΜΕ, «υπενθυμίζοντας» πως «η μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας είναι η ΔΙΣ ως η διαρκής συνοδική φωνή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκστρατεία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ισχυρότερες συστάσεις προς την Εκκλησία και σίγουρα όχι με ειδικά μέτρα από το υπουργείο Παιδείας. Αλλωστε, εφόσον δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην κοινωνία δεν θα μπορούσε να συσταθεί κάτι δεσμευτικότερο όσων έχουν ήδη γίνει. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, παρενέβη η Μητρόπολη και εγκάλεσε δυο ιερείς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλέσει σε απολογία συνολικά 10 ιερείς. Οι δε μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας, γνωστοί και μη εξαιρετέοι αρνητές, θα κληθούν στο Συνοδικό Δικαστήριο.