Η Conmebol ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διενεργεί εσπευσμένες εργασίες βελτίωσης του αγωνιστικού χώρου του «Μαρακανά», το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Κόπα Αμέρικα το βράδυ της 10ης Ιουλίου. Αιτία, τα έντονα και πολυάριθμα παράπονα που γίνονται από τις ομάδες για την κατάσταση των γηπέδων της διοργάνωσης.
Ηταν αναμενόμενη η δυσαρέσκεια των πρωταγωνιστών, καθώς η Βραζιλία ανέλαβε τη διοργάνωση στις 30 Μαΐου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εκκίνησή της μετά την αφαίρεσή της από την Κολομβία (λόγω κοινωνικής αναταραχής) και την Αργεντινή (λόγω κορονοϊού). Κατόπιν, η επιλογή των γηπέδων του τουρνουά δεν έγινε με κριτήριο την κατάσταση του γρασιδιού, αλλά ορίστηκαν αυτομάτως στάδια περιοχών, οι κυβερνήτες των οποίων είναι φίλα προσκείμενοι στον λαϊκιστή πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επειδή το χορτάρι του «Μαρακανά» είναι ταλαιπωρημένο, οι διοργανωτές προγραμμάτισαν επτά παιχνίδια στο «Νίλσον Σάντος». Ομως τόσο αυτό όσο και η «Αρένα Παντανάλ» της Κουιαμπά παρουσιάζουν προβλήματα, με αποτέλεσμα παίκτες και προπονητές να παραπονούνται.
Ο Τίτε ένωσε τη φωνή του με αυτές των Νεϊμάρ και Λιονέλ Μέσι την περασμένη Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αγωνιστικό χώρο του «Νίλσον Σάντος». Και η Conmebol τού επέβαλε πρόστιμο 5.000 δολαρίων την επόμενη ημέρα, επειδή επέκρινε τη διοργάνωση του τουρνουά. Ο εκλέκτορας της Βραζιλίας, μιας από τις υποψήφιες να αγωνιστούν στον τελικό της 10ης Ιουλίου, δεν πτοήθηκε πάντως και το Σάββατο εξέφρασε αμφιβολίες για το «Μαρακανά»: «Αν μιλήσω για τα γήπεδα, θα φάω πάλι πρόστιμο. Ας είναι όμως. Το «Μαρακανά» δεν θα είναι έτοιμο εγκαίρως. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τις απαραίτητες βελτιώσεις».
Μετά την επικράτηση της «Σελεσάο» επί του Περού με 4-0 στο «Νίλτον Σάντος», ο Νεϊμάρ είχε γράψει ειρωνικά στο instagram: «Πανηγυρίζοντας το χθεσινό γκολ στον «υπέροχο» αγωνιστικό χώρο. Παρακαλώ, φτιάξτε το χορτάρι!». Και ο Περουβιανός τερματοφύλακας Πέδρο Γκαγέσε είχε συμφωνήσει: «Ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε χείριστη κατάσταση. Ούτε ελεύθερο δεν μπορούσα να χτυπήσω, καθώς η μπάλα βούλιαζε!». Στο ίδιο γήπεδο, την έδρα της Μποταφόγκο, μερικές μέρες νωρίτερα είχε φέρει 1-1 η Αργεντινή με τη Χιλή. Ο Λιονέλ Μέσι είχε δηλώσει ότι «το χορτάρι δεν βοήθησε πολύ», ενώ ο προπονητής του, Λιονέλ Σκαλόνι, ήταν ακόμα πιο επικριτικός: «Τέτοιος αγωνιστικός χώρος είναι για άλλο άθλημα, τελείως ακατάλληλος για ποδόσφαιρο».
