Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, που θα διερευνήσει την αιματηρή επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σημαντικός αριθμός Ρεπουμπλικάνων δεν υπάκουσαν στις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος για να την εμποδίσουν.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, και ο ηγέτης του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν την ψήφιση ενός διακομματικού νομοσχεδίου συγκρότησης της επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ξέσπασμα της βίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Το νομοθετικό σώμα, με ψήφους 252-175 ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής, που θα συγκροτηθεί στο πρότυπο της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Ο αριθμός των 35 Ρεπουμπλικάνων από το σύνολο των 211 στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισαν υπέρ, συνεπάγεται ρήγμα στη γραμμή άμυνας του κόμματος για τον απερχόμενο πρόεδρο. 

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγιερ, σχολίασε πως ο Μάκαρθι -στενός πολιτικός σύμμαχος του πρώην προέδρου- «πήρε αυτό που ζήτησε» σε ένα συμβιβασμό για τη δομή της επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση της έρευνας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο Τραμπ δεν θέλει την επιτροπή αυτή».

Το νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί τώρα στη Γερουσία, όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο, αλλά η δοκιμασία για την «πίστη» μελών των Ρεπουμπλικανών στο πρόσωπο του Τραμπ, που τα είχε προτρέψει να καταψηφίσουν «την παγίδα των Δημοκρατικών» δείχνει αύξηση την αύξηση της δυσαρέσκειας, καθώς στην ιστορική ψηφοφορία του περασμένου Ιανουαρίου για την παραπομπή του νυν τότε προέδρου σε δίκη δέκα ήταν οι βουλευτές που είχαν ταχθεί υπέρ.