Η Ιταλία επιβεβαίωσε την επιλογή να χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι συνεδρίασε για να συζητήσει και να εγκρίνει τον νέο «οδικό χάρτη» για την επιστροφή στην καθημερινότητα. Ο στόχος επετεύχθη, αλλά με την αποχή της Λέγκας, η οποία ζητούσε «πιο θαρραλέα βήματα».
H εστίαση θα ξαναρχίσει να λειτουργεί κανονικά, σε εξωτερικούς χώρους, από τις 26 Απριλίου. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, όμως, έχει κάνει σαφές ότι οι αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους από μέρους της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.
Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και για τα καφέ-μπαρ, ενώ δίνεται η δυνατότητα επαναλειτουργίας και σε θέατρα και κινηματογράφους, έστω με μειωμένο αριθμό θεατών.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, οι παραλίες θα ξανανοίξουν στις 15 Μαΐου, ενώ η συνολική επανεκκίνηση της τουριστικής σεζόν προγραμματίζεται για τις 2 Ιουνίου. Η κυβέρνηση της Ρώμης εννοεί επίσης να εφαρμόσει το μέτρο του «πράσινου» πάσου και σε εσωτερική κλίμακα.
Θα επιτρέπει να μετακινούνται ελεύθερα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, στους πολίτες που νόσησαν και έγιναν καλά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και σε όποιον έχει μόλις υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.
Η ευρεία κυβερνητική συμμαχία που κυβερνά τη χώρα, όμως, ζήτησε από τις διάφορες περιφέρειες να μην αρχίσουν να εφαρμόζουν μεμονωμένα το μέτρο (όπως επιχειρούν να κάνουν στον ιταλικό Βορρά) αλλά να περιμένουν τον συντονισμό όλων των περιοχών της χώρας.
Με αναφορά στα σχολεία, η υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων, Μαρία Στέλα Τζελμίνι, εξήγησε ότι αρχικά θα επιστρέψει στα θρανία των Λυκείων μόνο το 60% των μαθητών και βαθμιαία το ποσοστό αυτό θα φτάσει μέχρι το 100%. «Πρέπει να λύσουμε κάποια προβλήματα που συνδέονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία παραμελήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Είναι σαφές ότι η χαλάρωση αυτή των απαγορεύσεων είναι αποτέλεσμα τριών στοιχείων: της μερικής βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, της κόπωσης των πολιτών που πήραν μέρος σε σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά και της πίεσης που ασκούν συνεχώς η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Πολλοί γνωστοί επιδημιολόγοι, βέβαια, θεωρούν την επανεκκίνηση πρόωρη και παρακινδυνευμένη.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επέμειναν και πέτυχαν να συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί.
Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι άσκησε τεράστια πίεση με στόχο τον περιορισμό της απαγόρευσης κατά μία ώρα. Δεν το πέτυχε και τελικά οι τρεις υπουργοί του Σαλβίνι ανακοίνωσαν ότι η χαλάρωση αυτή των μέτρων υιοθετείται χωρίς τη θετική ψήφο, αλλά με την αποχή τους.
