ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανοίγει ο δρόμος για τον τουρισμό μετά τη συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό κορονοϊού στην οποία κατέληξαν οι τρεις θεσμοί, δηλαδή η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το πιστοποιητικό θα είναι δωρεάν, διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού (με ημερομηνία και ποιο εμβόλιο), είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό τις τελευταίες 180 μέρες. Η επίσημη ημερομηνία για τη χρήση του είναι η 1η Ιουλίου.

Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά σε ένα «εργαλείο», που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό θα έχει ισχύ 12 μηνών και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο. Αφορά τους εμβολιασμένους με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και, με βάση όσα συμφωνήθηκαν, τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, σε όσους το διαθέτουν, εκτός εάν είναι απολύτως ανάγκη λόγω επιδημιολογικών στοιχείων.

Στην περίπτωση αυτή, όπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, οι χώρες προορισμού θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως την Κομισιόν και τα άλλα κράτη-μέλη και να βασίζουν την απόφασή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να είναι «δικαιολογημένα και αναλογικά».

Η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ενα από τα βασικά «αγκάθια» στη διαδικασία ήταν το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για δωρεάν τεστ κορονοϊού για όλους τους πολίτες, κάτι που τελικά δεν πέρασε. Συμβιβαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για να μειωθεί το κόστος των τεστ κορονοϊού σε πολίτες που πραγματοποιούν συχνά διασυνοριακές μετακινήσεις.

Ο αρμόδιος επίτροπος είπε ότι το ποσό αυτό μεταφράζεται σε πολύ μικρό αριθμό τεστ PCR και εξήγησε ότι θα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα φτηνότερα τεστ αντιγόνου, η ποιότητα των οποίων συνεχώς βελτιώνεται. Οπως είπε, η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει 20 εκατομμύρια rapid tests αντιγόνου, διαθέτοντας 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι στη διαδικασία κοινής προμήθειας 550 εκατομμυρίων επιπλέον τεστ, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το αν τα κράτη-μέλη θα δέχονται ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίων τα οποία όμως απαιτούν και δεύτερη για την πλήρη ανοσολογική απόκριση, ο επίτροπος είπε ότι είναι στην ευχέρεια των μελών. Αυτήν την τακτική ακολουθούν ήδη κάποιες χώρες όπως το Βέλγιο.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για τυχόν απάτη ή πλαστογράφηση, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. Ο κατάλογος όσων θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία τους.

«Αν και η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα δεν αντιστοιχεί πλήρως στα αιτήματα του Κοινοβουλίου, αναμφίβολα σηματοδοτεί τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ε/Κ και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, ευρωβουλευτής των Ισπανών Σοσιαλιστών. «Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να ξαναμπεί η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας».