Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοροί στις ακτές της Λιβύης. Ορισμένες πολύ μικρών παιδιών. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο λογαριασμό του Twitter του Οσκαρ Καμπς, ιδρυτή της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms:

«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος από τη φρίκη αυτών των εικόνων», γράφει. «Μικρά παιδιά και γυναίκες που είχαν μόνο όνειρα και φιλοδοξία για τη ζωή. Ηταν εγκαταλελειμμένοι για περισσότερες από τρεις ημέρες στην παραλία της Zuwara, στη Λιβύη. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς».

Οι σοροί, γράφει η δημοσιογράφος Νάνι Πόρσια, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο και πλέον έχουν ταφεί σε ανώνυμους τάφους σε νεκροταφείο της Zuwara.

Δριμύ το κατηγορώ του Καμπς για την ηγεσία της Ευρώπης: «Αυτά δεν είναι “δυστυχήματα” ή “απρόβλεπτες τραγωδίες”», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Η Ευρώπη θα πρέπει να λογοδοτήσει. Διότι αυτές οι τραγωδίες επαναλαμβάνονται κάτω από το βλέμμα των αρχών στη Μεσόγειο».

Αυτοί οι άνθρωποι «δεν έχασαν τη ζωή τους μόνο από τους διακινητές, αλλά και από αυτές τις κυβερνήσεις που διαπραγματεύτηκαν με την μαφία της Λιβύης», λέει ο Καμπς, «επομένως νομιμοποίησαν αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις με αντάλλαγμα μερικά βαρέλια πετρέλαιο και λιγότερους μετανάστες. Και τώρα αυτή η μαφία αυξάνει πάλι τις τιμές της και εκβιάζει».

Τα θύματα

Ποιοι είναι αυτοί οι νεκροί; Είναι θύματα ναυαγίων; Και ποιων ναυαγίων; Τι συνθήκες αυτών των θανάτων ερευνά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Είναι δραματικές εικόνες», λέει ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ για τη Μεσόγειο, Φλάβιο ντι Τζιάκομο, «και είναι δύσκολο να εξακριβώσουμε τι συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους, πότε αναχώρησαν για την Ευρώπη, για ποιο ναυάγιο πρόκειται, εφόσον πρόκειται για ναυάγιο που γνωρίζουμε».

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στη Λαμπεντούσα με δεκάδες βάρκες, που απέπλευσαν από τη Λιβύη και τις ακτές της Τυνησίας. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα φουσκωτά βούλιαξαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, στις 11 Μαΐου τουλάχιστον 17 άνθρωποι που έφυγαν από τη Zuwara πνίγηκαν δυο ημέρες μετά ανοικτά της Τυνησίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία δύο επιζώντων. Και λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Μαΐου, πάλι στην ίδια περιοχή, «τουλάχιστον 50 μετανάστες» χάθηκαν έχοντας αποπλεύσει κι αυτοί από τη Λιβύη, όπως είπαν 30 διασωθέντες.

Ο ΔΟΜ έχει υπολογίσει ότι από τις 16 έως τις 22 Μαΐου σχεδόν 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από τη Λιβυκή ακτοφυλακή και επέστρεψαν στην Τρίπολη. Αλλά την ίδια περίοδο άρχισαν να εντοπίζονται σε θάλασσα και ακτές σοροί, μεταξύ της πόλης Zuwara και της Τρίπολης, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία: 4 σοροί στις ακτές της Τρίπολης στις 16 Μαΐου, μια ανοικτά της Σαμπράθα στις 17 Μαΐου, δυο στις 21 και άλλες δυο στις 22 στη Zuwara. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον ΙΟΜ, είναι πολλοί οι θάνατοι μέσα στον τρέχοντα μήνα στη δυτική Λιβύη.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι από τις αρχές του 2021, δηλαδή μέσα σε πέντε μήνες τουλάχιστον 173 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη και άλλοι 459 αγνοούνται στη κεντρική Μεσόγειο: με άλλα λόγια τουλάχιστον 632 νεκροί, μέσα σε πέντε μήνες όταν oλόκληρο τον περασμένο χρόνο, το 2020 είχαν καταγραφεί 978 θάνατοι. Και ακόμα δεν έχει αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος…

Συνάντηση Ντράγκι – Μακρόν

Το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν μίλησα για τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις «προοπτικές σταθεροποίησης στη Λιβύη και στην Κεντρική Αφρική, στο πνεύμα μιας ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας».

Και δεδομένου ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, όπου θα τεθεί το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανάγκη «στενού και διαρκούς συντονισμού μεταξύ Ρώμης και Παρισιού με στόχο έναν πιο αποφασιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική».