Οσο και αν επιχειρεί η κυβέρνηση να παραπλανά ανακοινώνοντας ασυνάρτητα αριθμούς για τους εμβολιασμούς, η χώρα είναι πολύ πίσω στα «τσιμπήματα» των πιο ευάλωτων από την Covid-19 (των άνω των 60 ετών) τέσσερις και πλέον μήνες από την έναρξή τους στη χώρα. Ετσι, ενώ η Ελλάδα καταγράφει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετράει τους περισσότερους θανάτους.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε χθες στη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης για «τείχος προστασίας» απέναντι στον ιό και έκανε λόγο για «κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων» που «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη».
Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: η χώρα μας κατέχει το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού (63%) των άνω των 80 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων – περίπου 7 ανά εκατομμύριο την ημέρα. Στον αντίποδα, η Φινλανδία έχει εμβολιάσει το 90,8% των 80+ και έχει ποσοστά θανάτων 0,2 στο εκατομμύριο, η Σουηδία εμβολίασε το 93%, η Δανία 99,1%, με 0,3% θανάτων ανά εκατομμύριο ενώ η Πορτογαλία σχεδόν το 94% με ποσοστό θανάτων 0,15%.
Την ίδια ώρα, το τείχος ανοσίας απομακρύνεται εκ των πραγμάτων καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, κατά 50% οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και ο ρυθμός σε εμβολιασμένους –και όχι σε εμβολιασμούς– που φθίνει στη χώρα καθώς οι μισοί και πλέον εμβολιασμοί αφορούν δεύτερες δόσεις. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν φαίνεται να μπορεί η Ελλάδα να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού εγκαίρως – δηλαδή ο πρώτος που θα εμβολιαστεί να έχει ακόμα ανοσία μέχρι να εμβολιαστεί ο τελευταίος.
Οσο για τον εμβολιασμό των παιδιών, η Μ. Θεοδωρίδου είπε ότι η συζήτηση είναι πρόωρη καθώς ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός και αφορά κυρίως τη συγκράτηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ενώ αποσαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως και για τα υπόλοιπα παιδικά εμβόλια.
Για το AstraZeneca
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οδηγίες για το οποίο αναθεωρήθηκαν πρόσφατα σε Βρετανία και Γερμανία, παρατήρησε ότι «στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας» και εξήγησε ότι στη Βρετανία, που έχει επιτύχει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών, ενώ στη Γερμανία –που βρίσκεται στον αντίποδα– εμβολιάζονται οι άνω των 18 ετών.
Αναφερόμενη στο περιστατικό της 68χρονης από την Πέλλα που κατέληξε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, η Μ. Θεοδωρίδου είπε ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση, με τη νεκροτομή να αναμένεται σήμερα.
? Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς με όλα τα εμβόλια των ηλικιακών ομάδων 40-44 χρόνων, 35-39 και 30-34. Στη συνέχεια, εντός του Ιουνίου, αν παραληφθούν οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων, θα ανοίξουν οι ομάδες 25-29 και 18-24 ετών.
? Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.904 νέα κρούσματα σε λίγα τεστ (28.127) με ποσοστό θετικότητας αυξημένο στο 6,77% , 732 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 60 θανάτους.
