Tραγικές είναι οι συνθήκες που βιώνουν οι 22 εγκλωβισμένοι (21 ναυτικοί και ένας τεχνικός) μέσα στο υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο «ANGELIC POWER» της ναυτιλιακής εταιρείας PANTHALASSA MARITIME CORP, ανοιχτά της Κίνας. Οι ίδιοι με επιστολή που έστειλαν στα ναυτεργατικά σωματεία στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι πλέον ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος, καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης διαφορετικά θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις.
Στην επιστολή-καταγγελία οι «όμηροι» ναυτικοί ενημερώνουν για την κατάστασή τους:
Πλοίαρχος: βρίσκεται στο πλοίο 15 μήνες, υποφέρει από έντονες ζαλάδες, έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας με τα δόντια, λιποθύμησε τρεις φορές έχοντας παλμούς 137. Μετά από επικοινωνία με τον «Ερυθρό Σταυρό» επιβάλλεται να μεταβεί στη στεριά. Εντονο στρες.
Υποπλοίαρχος: είναι στο πλοίο 17 μήνες, υποφέρει από θρόμβωση.
Σπουδαστής πλοίαρχος: εγκλωβισμένος στο πλοίο 9 μήνες, έχασε το διδακτικό έτος στη σχολή του, υποφέρει από υψηλή πίεση.
Β’ μηχανικός: «όμηρος» στο πλοίο 9 μήνες.
Γ’ μηχανικός: εγκλωβισμένος 17 ολόκληρους μήνες στο πλοίο, υποφέρει από σοβαρό οδοντιατρικό πρόβλημα στην άνω γνάθο.
Ναύκληρος: με πάρα πολύ υψηλή πίεση 9 μήνες μέσα στο πλοίο.
Επιβαίνων (τεχνικός): υποφέρει από κρίσεις πανικού, σοβαρό δερματολογικό πρόβλημα (μόλυνση στη πλάτη) και σύμφωνα με τον «Ερυθρό Σταυρό» πρέπει να τον δει καρδιολόγος και νευρολόγος. Εγκλωβισμένος στο πλοίο 9 μήνες.
Η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι η κατάσταση στο πλοίο, το οποίο «έχει εγκαταλείψει στη ράδα στις ακτές της Κίνας η ελληνική εταιρεία PANTHALASSA MARITIME CORP που έχει τη διαχείριση, είναι τραγική και η υγεία των ναυτεργατών βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση». Κάνει γνωστό ότι σε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου της ΠΕΝΕΝ με μέλη του πληρώματος πληροφορήθηκε ότι εδώ και μέρες έχουν τελειώσει τα φάρμακά τους, τα κατεψυγμένα τρόφιμα επαρκούν για όχι περισσότερο από 10 μέρες, τα καύσιμα του πλοίου τελειώνουν σε 4-5 μέρες, το ναυτολόγιο έχει λήξει, το ίδιο και το πιστοποιητικό P&I. Το σύνολο του πληρώματος παραμένει απλήρωτο για δύο μήνες, ενώ ο επιβαίνων τεχνικός έχει να λαμβάνει μισθούς 5 μηνών. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ το πλοίο απέχει από τη στεριά 4-5 μίλια και από το κοντινότερο ασφαλές λιμάνι 45 μίλια.
Ζητούν παρέμβαση
Η ΠΕΝΕΝ κάνει γνωστό ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να εκδικαστεί σε κινεζικό δικαστήριο η απαίτηση του ναυλωτή (Κινέζος) προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία, όμως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθεί τέλος και στον «γολγοθά» των 22 ναυτεργατών του πλοίου. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητά να κινηθεί ταχύτατα η διαδικασία απόδοσης ευθυνών, να προσαχθεί ο πλοιοκτήτης με εισαγγελική διαταγή και να τακτοποιήσει επειγόντως τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ατζέντη.
Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ επιτίθενται στον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη λέγοντας πως αποτελεί πρόκληση για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες η δήλωσή του για «έντονο ενδιαφέρον στον απεγκλωβισμό τους» και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας, ο υπουργός Εξωτερικών, οι υπηρεσίες τους φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση των ναυτεργατών και για οποιαδήποτε εξέλιξη σε βάρος της υγείας τους». Επίσης φέρνουν στη δημοσιότητα καταγγελία των εγκλωβισμένων ναυτικών και σύμφωνα με αυτή στις 26 Μαρτίου επιβιβάστηκε στο πλοίο ο ναυτικός πράκτορας για να επιδώσει έγγραφα για σχετικό δικαστήριο μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των παραληπτών του φορτίου. Σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν για τα προβλήματα, τους απάντησε ότι «δεν νοιάζει κανέναν η υγεία σας και ο επαναπατρισμός σας».
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Εξωτερικών οι τομεάρχες Ναυτιλίας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός και Γ. Κατρούγκαλος, στην οποία τονίζουν πως υποχρέωση της πολιτείας είναι να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προβεί στις πρέπουσες διεθνείς επαφές, έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες για την προστασία της ναυτεργασίας, να απεγκλωβιστούν οι ναυτικοί, να επαναπατριστούν οι Ελληνες και να πιεστεί η εταιρεία να αναλάβει άμεσα μέτρα και ευθύνες.
