ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Οχι στο ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής», βροντοφωνάζουν ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοί της, δημοσιοποιώντας νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θέση τους ότι η πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ στο αμερικανικό fund CVC «αποτελεί σκάνδαλο πρώτου βαθμού».

Για το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται εντός του μήνα η γνωμοδότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί και μεγαλομέτοχο της επιχείρησης με 40,3%. Καθώς ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ Α. Βερύκιος δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι το Ταμείο είναι ενήμερο των αντιρρήσεων που έχουν διατυπωθεί και από την πλευρά των εργαζομένων, ο σύλλογός υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής επανέρχεται, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι το 2018 η Gongbao έδινε 675 εκατομμύρια ευρώ για το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής – πρόταση που απορρίφθηκε.

Με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν 720 εκατομμύρια ή 900 εκατομμύρια για το 100%. Από τότε η αξία της Ε.Α. έχει αναβαθμιστεί, καθώς τα συσσωρευμένα κέρδη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, μετά τις κερδοφόρες χρήσεις τριών διαδοχικών ετών (2018, 2019 και 2020).

Τώρα η CVC Capital αξιώνει να εξαγοράσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής με λιγότερα από τα μισά χρήματα που προσέφερε η πρόταση που απορρίφθηκε, καθώς η τρέχουσα πρόσφορα λέγεται ότι ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι προσθέτουν ότι στο τίμημα δεν συνυπολογίζονται οι προκαταβλητέες προμήθειες 80 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα, αφού αυτές καταβάλλονται ούτως ή άλλως, βάσει συμφωνίας διαμεσολάβησης.

Επιπλέον οι υπάλληλοι της Ε.Α. συνεισφέρουν νέα ενδεικτικά στοιχεία για σημαντικούς δείκτες, όπως η αξία αγοράς προς τη λογιστική αξία και ο λόγος τιμής προς κέρδη – που δείχνει σε πόσα χρόνια παίρνει ο επενδυτής τα χρήματά του πίσω, αναφερόμενοι σε παλιότερες υποθέσεις εξαγοράς ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η ελληνική ΑΧΑ. Απευθύνονται εκ νέου στα «πολιτικά κόμματα, θεματοφύλακες της περιουσίας του ελληνικού λαού, να πάρουν ξεκάθαρη θέση» και καλούν «το ΤΧΣ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΕΤΕ, να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία και να εμποδίσει το ξεπούλημα».