ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.

Οπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ): «Ως αποτέλεσμα της πορείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας, Αννας Στρατινάκη και του διευθυντή του γραφείου υπουργού με εκπροσώπους των εργαζομένων και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Αρη Λάσκο, την πρόεδρο του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού) Χαρά Κότσαλη, τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Κώστα Σταυρόπουλο και τον πρόεδρο της Ενωση Τραγουδιστών Κώστα Σκόνδρα.

Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσαν ότι τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου – παρά την προηγούμενη διαβεβαίωση της κ. Στρατινάκη – θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν γραφτεί στο Μητρώο έως 10/1, λόγω “νόθων” εγγραφών στο σύστημα. Παράλληλα, δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα για πίστωση των αποζημιώσεων στην αρχή κάθε μήνα και για επέκταση όλου του πακέτου μέτρων στήριξης (επιδότηση ενοικίου, κ.λπ.) και για τους εργαζόμενους του Πολιτισμού.

Η θετική εξέλιξη της ανανέωσης για ένα χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας όσων την είχαν τον Φεβρουάριο του 2020 και της ασφαλιστικής κάλυψης για τους έξι μήνες επιδότησης δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για παράταση των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Η προσπάθεια ενοχοποίησης του κλάδου μας από την πλευρά του υπουργείου για “νόθες” εγγραφές στο Μητρώο πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν από τον Μάιο έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, ώστε το Μητρώο να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα του κλάδου».

Οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν από τους ανθρώπους των τεχνών, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία. Δίνουν ραντεβού τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στην κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καθώς και στο διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack στις 13 και 14 Μαρτίου.