Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κι ενώ η Ε.Ε. προσπαθεί να πατήσει «γκάζι» για εμβολιασμούς και «πράσινο διαβατήριο» ώστε να επανεκκινήσουν τα ταξίδια εντός του μπλοκ και να γίνει απόπειρα να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν, τα κράτη μέλη καλούνται ήδη από τώρα να λύσουν μια σειρά από προβλήματα, που προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό στους κατοίκους τους, αλλά και σε επαγγελματίες του κλάδου..

Ο λόγος για το παράδοξο που παρατηρείται ήδη σε αρκετές χώρες, όπου οι τουρίστες μετακινούνται ελεύθερα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα σε αυστηρούς περιορισμούς.

Το παράδειγμα της Μαδρίτης είναι ενδεικτικό, όπου αστυνομικοί πραγματοποιούν βίαιες εφόδους σε σπίτια Ισπανών για καταστείλουν σπιτικά πάρτι, τη στιγμή που μεθυσμένοι τουρίστες κυκλοφορούν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Τη στιγμή που οι Ισπανοί δεν μπορούν να φύγουν από τις περιφέρειες όπου διαμένουν έως τις 9 Απριλίου για να αποφευχθεί αύξηση κρουσμάτων εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν για τους τουρίστες που μπορούν να πετάξουν στην Ισπανία παρουσιάζοντας ένα αρνητικό τεστ Covid.

Και η Μαδρίτη με ανοιχτά μπαρ και εστιατόρια και ελεύθερη κυκλοφορία έως τις 11 το βράδυ είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τουρίστες, από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως τη Γερμανία, όπου οι πολίτες πήραν «ελευθέρας» να ταξιδεύσουν τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα.

Αλλά και από τη Γαλλία τα στοιχεία καταγράψουν αύξηση πτήσεων προς τη Μαδρίτη κατά 142%. 

Η Μαδρίτη είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που διατήρησε την κοινωνική ζωή σχεδόν απαράλλαχτη μετά από το μεγάλο lockdown του περασμένου Ιουνίου.

Στη Γερμανία χιλιάδες τουρίστες ταξίδευσαν στη Μαγιόρκα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με περίπου 110 πτήσεις να πραγματοποιούνται προς το ισπανικό νησί.

Πρόκειται, δηλαδή, για έναν αριθμό περισσότερων από 10.000 Γερμανών που πέρασαν τα σύνορα.

Η τάση αυτή άλλωστε, ανάγκασε την γερμανική κυβέρνηση να βάλει επιπλέον μέτρα στα αεροπορικά ταξίδια, αναγκάζοντας όσους μπαίνουν στη χώρα να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. 

Όμως η κίνηση στο εσωτερικό της Γερμανίας παραμένει ασθενική, καθώς ξενοδοχεία, καταλύματα και άλλες τουριστικές δραστηριότητας παραμένουν κλειστές στη χώρα. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πάντως, έκανε τις απαραίτητες αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες συνιστώντας να μην πραγματοποιήσουν ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται, πάντως, να επιστρέψει η γενικευμένη απαγόρευση ταξιδιών για τους Γερμανούς.

Το εσωτερικό lockdown έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, ενώ παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες του Πάσχα καταγράφηκε πολύ μικρότερη κίνηση στις μετακινήσεις ανάμεσα στα ομόσπονδα κρατίδια.

Τα θέματα αυτά, πάντως, θα κληθεί να απαντήσει άμεσα και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προπαγανδίζει εδώ και καιρό ότι θα ανοίξει τον τουρισμό στα μέσα του Μάη, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτες πτήσεις (όπως έγινε στα Χανιά) με τουρίστες από το εξωτερικό.

Παράλληλα, όμως ανακοινώθηκε προ ημερών, ολλανδική ταξιδιωτική εταιρεία θα φέρει στη χώρα μας τον Απρίλιο 200 ταξιδιώτες στο πλαίσιο πειράματος για το πώς μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός στην εποχή του κορονοϊού.

Οι 187 τουρίστες δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, ενώ θα υποχρεωθούν κατά την επιστροφή τους στην Ολλανδία να μπουν για ένα δεκαήμερο σε ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ καλούνται να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Ανοίγουν τον τουρισμό πάλι χωρίς σχέδιο;

Ερωτήματα για κεντρικά ζητήματα της επικείμενης τουριστικής περιόδου διατύπωσε σήμερα η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πειραματίζεται ανέμελα εις βάρος της δημόσιας υγείας».