ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ντάνι Βέργου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με καθυστέρηση ενάμιση μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών και… συμπτωματικά μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Υγείας εδέησε να ανακοινώσει επίσημα την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ενώ έπρεπε να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση πριν καν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, αυτή παρέμενε στα συρτάρια του γενικού γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους, επιτρέποντας την κατά συρροήν εξυπηρέτηση «ημετέρων».

Στις 18 Ιανουαρίου η efsyn.gr δημοσιοποίησε την αναλυτική προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που είχε παρουσιάσει η πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου στις 15/1 στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής («Αποκλειστικό: η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19», 18.1.2021), προκαλώντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τη δυσαρέσκεια του υπουργείου Υγείας.

Οσο δεν εκδιδόταν όμως η σχετική υπουργική απόφαση πλήθαιναν οι δραματικές εκκλήσεις από ασθενείς με χρόνια βαριά νοσήματα που παρακολουθούσαν τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να περνούν μπροστά τους στον εμβολιασμό.

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης, όπως ονομάστηκε η κλήση των ενστόλων για να μην πάει χαμένη καμία δόση, μετατράπηκε σύντομα σε μηχανισμό προτεραιότητας έναντι υγειονομικών και ευπαθών ομάδων.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στις 5 Φεβρουαρίου: «Σε διάστημα 17 ημερών έχουν εμβολιαστεί 7.311 μάχιμοι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα»! Σε κάθε περίπτωση, δεν επιλέχθηκε η δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού ώστε να καλούνται άτομα που έχουν σειρά για το εμβόλιο, παρότι ο μηχανισμός υπάρχει, όπως δήλωσε χθες ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «Μπορούμε να τα συλλέξουμε από την εθνική συνταγογράφηση», είπε αναφερόμενος στους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Τα κριτήρια

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρουσίασε την προτεραιοποίηση της Επιτροπής που τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί στη σελίδα του υπουργείου Υγείας και εξήγησε ότι στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

Συνοπτικά η καθηγήτρια ανέφερε τα κριτήρια καθορισμού ομάδων προτεραιότητας: προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο λόγω διαρκούς έκθεσης στον ιό, διασφάλιση της παροχής συνεχούς φροντίδας σε ευάλωτα άτομα και ασθενείς, διασφάλιση της συνέχισης κρίσιμων λειτουργιών του κράτους.

Προηγήθηκαν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία από την ηλικιακή κατανομή όσων έχουν νοσήσει δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Οπως ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές σε ΜΕΘ αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.

❗️ Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες λόγω των κλειστών εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, 698 κρούσματα, 26 θανάτους, 299 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 526.369 εμβολιασμοί, 371.462 με την 1η δόση και 154.907 πλήρεις.

❗️ Πυκνώνουν οι καταγγελίες για προβλήματα στην πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμούς από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, που κάνει λόγο για πολύωρες αναμονές συνταξιούχων στα φαρμακεία της Αττικής για να κλείσουν το ραντεβού τους. Παράλληλα, φαρμακοποιοί και αναγνώστες στη Θεσσαλία (Τρίκαλα και Λάρισα) αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμούς των ομάδων που έχουν σειρά.