Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επεξεργάζεται το αίτημα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα χρέος ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στον Μηχανισμό, επισημαίνοντας ότι «βλέπουμε θετικά το αίτημα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ΔΝΤ».

Μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε:

«Επιβεβαιώνω ότι όντως λάβαμε αυτή την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Η επεξεργασία της επιστολής είναι σε εξέλιξη. Υπήρξε μία προκαταρκτική συζήτηση με τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Euro Working Group πριν από δύο εβδομάδες. Από πλευράς μας, το βλέπουμε θετικά, επειδή με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει κάποιες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει «σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Το τωρινό αίτημα αφορά ποσό 3,3 δισ. ευρώ. Θα χρειαστούμε μία διαδικασία, επειδή χωρίς παραίτηση άλλων πιστωτών από το δικαίωμα αυτό (waiver), η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποπληρώσει κι εκείνους, κυρίως τον ESM και τον EFSF. Αλλά, όπως συνέβη και τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν να υπάρξει εκ νέου παραίτηση από αυτό το δικαίωμα».

«Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένω αυτό να συμβεί περί τις αρχές Μαρτίου», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Bloomberg, αναφερόμενος στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, σημείωσε ότι «με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας».

«Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε.