Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κυβέρνηση σχολιάζει και «προειδοποιεί» σαν απλός παρατηρητής σε μια επικίνδυνη φάση της πανδημίας, με το τοπίο να παραμένει σχετικά θολό για το τι μέτρα θα αναγγελθούν αύριο.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή επιδημιολόγων, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών, ενώ αύριο θα συνέλθει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πολυαναμενόμενη εισήγηση με όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, ακόμα και του ολικού λοκντάουν, αφού το «άνοιξε-κλείσε» της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας μοιάζει το μοναδικό μέσο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της έξαρσης της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για κρίσιμη καμπή, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής εφαρμογής και τήρησης των υπαρχόντων».

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, «μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου, και δη στη Θεσσαλονίκη», όπου βρέθηκε για τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και τη διασπορά των μεταλλάξεων.

Στο ίδιο πλαίσιο οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

«Δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να αποφύγουμε διασπορά του ιού, έχουμε αύξηση κρουσμάτων, είμαστε εδώ για να αποφύγουμε νέα διασπορά και νέους κινδύνους. Το φως στο τούνελ το βλέπουμε και δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμούς» είπε σήμερα.

Ωστόσο, και σήμερα ειδικοί και μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των αμείλικτων στοιχείων, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιους αριθμούς.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c90kmsz5nt0x-se

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης ο Αλκ. Βατόπουλος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι εάν προκριθεί η λήψη μέτρων, θα πρέπει να γίνει άμεσα. «Υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση του εμβολιασμού» τόνισε ο ίδιος. Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο αργός ρυθμός της διαδικασίας είναι δεδομένος, ο καθηγητής αντέτεινε ότι χρειάζεται επιτάχυνση, που μπορεί να επιτευχθεί με πίεση προς την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών για αύξηση της παραγωγής, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ανάγκη για ταχύτητα των αποφάσεων τόνισε και ο Αθ. Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και προτείνοντας «όπισθεν ολοταχώς για να μην βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας. Μπορούμε να το αποφύγουμε, είναι θέμα χειρισμού» ανέφερε.

Και τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς συνέδεσε την μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων στο άνοιγμα του σχολείου. «Αυτή τη στιγμή ο ιός τρέχει πιο γρήγορα από ότι ξέραμε μέχρι τώρα» είπε αναφερόμενος στο βρετανικό στέλεχος, που μεταδίδεται 50% πιο γρήγορα. 

Σε ό,τι αφορά την Αττική, εξαιρετικά προβληματική παραμένει η κατάσταση. Πολύ μεγάλη αύξηση τις προηγούμενες τέσσερις μέρες, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που είχε χθες στη διάθεση του Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου παρουσιάζοντας την ανησυχητική εικόνα, δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου.

Ο κ. Θωμαΐδης δεν απέδωσε την εκτεταμμένη διασπορά μόνο στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αλλά στην επιστροφή  των ασυμπτωματικών ασθενών στους χώρους εργασίας και συνολικά στην κινητικότητα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c90ifta7vup5-se

Την ανησυχία του για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. «Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως «πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας παραμένει ο εμβολιασμός του προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας».