Με τα εμβόλια να καθυστερούν και τον σχετικό πόλεμο στην Ευρώπη να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού να έχουν έρθει πια στη χώρα μας, προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει σε ειδικούς και κυβέρνηση, την ώρα που η τελευταία είχε ποντάρει τα πάντα στον έγκαιρο εμβολιασμό, θέλοντας να ανοίξει και τον τουρισμό το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Αττική που την παρακολουθούν οι ειδικοί και ότι δεν έχει πάρει τα χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμπνέει ανησυχία. Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα δει τα υγειονομικά δεδομένα προκειμένου να οριστικοποιήσει την ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα.
«Νομίζω ότι οι κόκκινες περιοχές είναι ένα παζλ, το οποίο το κοιτάμε συνεχώς και προσπαθούμε να το λύσουμε όσο γίνεται πιο ασφαλώς για τη Δημόσια υγεία», ανέφερε χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ) το μέλος της επιτροπής, καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ συγκεκριμένα για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είπε: «Νομίζω τα πράγματα πορεύονται καλά προς το παρόν ως προς το άνοιγμα των σχολείων».
Σε αυτό το πλαίσιο, προχθές, κατά την τηλεδιάσκεψη της κοπής της βασιλόπιτας που διοργάνωσε η γραμματεία Οργανωτικού της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «γνωρίζουμε -το είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο- ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο.
Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». Στα ζητήματα της πανδημίας αναμένεται να αναφερθεί και κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργικού συμβουλίου στις 11 π.μ.
Εν τω μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τον ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, τον οποίο είχε διαγράψει πριν από έναν χρόνο, όταν η κυβέρνηση βρέθηκε στο έλεος των ολιγαρχών του ποδοσφαίρου και δεχόμενη την ασφυκτική πίεση των αντιμαχόμενων πλευρών Μαρινάκη και Σαββίδη και βλέποντας τον κίνδυνο να εισπράξει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος στη Βόρεια Ελλάδα, εάν υποβιβαζόταν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, έσπευσε να παρέμβει στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο εν μέσω της ποδοσφαιρικής περιόδου με μια τροπολογία για τις ΠΑΕ.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην όλη υπόθεση είχαν προκαλέσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις και ο Θ. Ζαγοράκης είχε επιτεθεί ευθέως στον Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο φωτογράφιζε ως «υπαίτιο» για την κατάσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του από τη Ν.Δ. Τελικά διεγράφη από την Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, για παραδειγματισμό προς τους βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να επιβληθεί η κομματική πειθαρχία, την οποία αψήφησε τελικά ο Αντ. Σαμαράς με την επιδεικτική απουσία του κατά την ψήφιση της τροπολογίας. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Θ. Ζαγοράκης επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., καθώς και ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ.
