Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού, παρά το μπάχαλο που επικρατεί ευρωπαϊκά με τις καθυστερήσεις από τις εταιρείες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του συνάντηση για το 2021 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτύπωμα που θα έχει στην επιδημιολογική εικόνα το άνοιγμα της αγοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι χθες εμβολιάστηκαν 20.000 άτομα, λέγοντας ότι «η διαδικασία των εμβολιασμών προχωράει πολύ ικανοποιητικά». Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα ή αύριο ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών θα φτάσει τους 200.000.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «σημαντική ανταπόκριση» των πολιτών στο ραντεβού για τον εμβολιασμό και έκανε αναφορά στη στρατηγική να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις μέσα στο εγκεκριμμένο χρονικό διάστημα όσοι εμβολιάζονται, αντί να επιλεχθεί ο εμβολιασμός περισσότερων με τη μία μόνο δόση σε πρώτη φάση.

Σχετικά με την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε: «Παρά τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε, θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρχε συμμόρφωση και από τους πολίτες, αλλά και από τους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα».

Και συνέχισε: «Δρομολογείται το άνοιγμα των σχολείων -των γυμνασίων και των λυκείων. Όλα αυτά, όμως, αυξάνουν συνολικά την κινητικότητα, άρα και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Αν προσθέσετε σε αυτό και το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανησυχούν, και δικαιολογημένα, για τις νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επαγρύπνηση έναντι της πανδημίας του κορονοιού θα πρέπει να είναι διαρκής, καθώς, όπως είπε, «ο ιός είναι μία συνεχής και ενεργή απειλή», ενώ χαρακτήρισε “συγκινητική» την προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν, ευελπιστώντας ότι οι δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην παράδοση των δόσεων των εμβολίων θα είναι προσωρινές.

«Είναι πράγματι αναγκαίο, όπως το είπατε και εσείς, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, αυτή που επιδείξαμε ως τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε για το καλό όλης της κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων.