Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Φουντώνει το φοιτητικό, μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αντι-μεταρρύθμιση της Παιδείας, με τη συμμετοχή στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα να ξεπερνά τις 7 χιλιάδες, εκπλήσσοντας ευχάριστα ακόμα και τους διοργανωτές. «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι για αστυνόμους και για διαγραφές» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, με την πορεία να γίνεται κανονικά, κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις των τελευταίων ημερών.

Ο όγκος και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25, δεν άφησαν άλλωστε περιθώριο στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να διακόψουν την πορεία με τα γνωστά κατασταλτικά μέσα, παρότι ορισμένες μονάδες έδειχναν να ψάχνουν κατάλληλη αφορμή. Φοιτητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, την Κατερίνη, την Κέρκυρα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και άλλες πόλεις.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν τουλάχιστον αμήχανη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, επισήμανε πως είναι πλήρως σεβαστό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο και δεδομένο πως πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Αφού λοιπόν δεν μπόρεσε ούτε η απαγόρευση στο «και πέντε» να περιορίσει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, ο κ. Ταραντίλης μίλησε για αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο «για τις οποίες φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους».

Βέβαια, η -καθόλου τεχνητή- όξυνση έρχεται πρωτίστως από την ίδια την κυβέρνηση, με νομοθετήματα που προκαλούν σημαντικές ανατροπές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας, την ώρα που προσπαθεί να απαγορεύσει με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις-αντιδράσεις στην πολιτική της. Φαίνεται πως οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους δεν είχαν υψηλή βαθμολογία στη Φυσική, αφού αγνοούν τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, που συνοψίζεται στο «δράση-αντίδραση».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο. «Ούτε ένας πρύτανης, ούτε μια Σύγκλητος, ούτε ένα τμήμα δεν συμφωνεί με αυτή την αυταρχική επιλογή. Ούτε καν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών δεν συμφωνούν.

Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φορτσάκης κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγο νωρίτερα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πραγματοποίησαν βουλευτές και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια τα μέλη της νεολαίας βρέθηκαν στα Προπύλαια για να συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο.

Τα επόμενα βήματα

Για μία μεγαλειώδη κινητοποίηση που έσπασε τις προσχηματικές απαγορεύσεις στην πράξη έκανε λόγο από την πλευρά της η ΚΝΕ. «Το τράνταγμα που ένιωσε σήμερα η κυβέρνηση με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα θα εξελιχθεί σε πραγματικό σεισμό, αν δεν πάρει πίσω το καταδικασμένο στις συνειδήσεις των φοιτητών “νομοσχέδιο-ζόμπι” των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες τους και βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση», αναφέρει. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι βάζει εμπόδια στις σπουδές και εντείνει την καταστολή μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.

Μετά την πρώτη νίκη που καταγράφηκε χθες στον «πόλεμο» της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις πέραν των παραδοσιακών συγκεντρώσεων που θα βρεθούν ξανά στο κυβερνητικό στόχαστρο με νέες πιθανόν απαγορεύσεις ή την προσφιλή τακτική της δυσφήμισής τους ως «υγειονομική βόμβα».

Κάποιοι φοιτητές στη συγκέντρωση φώναζαν για κίνημα ανάλογο του διαστήματος 2006-2007 με την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16 από την τότε υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, ακόμα όμως είναι νωρίς για τέτοιες συγκρίσεις…