Αυτοκαταστροφικός στο έπακρο αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βλάπτοντας εξακολουθητικά και ανεπανόρθωτα όχι τον εαυτό του -δεν είναι δα κορόιδο-, αλλά τους αστυνομικούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και οφείλει να προστατεύει. Το να απαγορεύεις τις δημόσιες συναθροίσεις, κατά το αλήστου μνήμης «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είναι απολύτως λογικό να δημιουργήσει αντιδράσεις και αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ιδίως όταν πρόκειται για την πολλαπλώς φορτισμένη πορεία του Πολυτεχνείου. Κόμματα και οργανώσεις της ευρύτερης Αριστεράς παρείχαν ατράνταχτα τεκμήρια, άλλωστε, διαρκούσης της πρώτης καραντίνας, ότι μπορούν να διοργανώνουν πολιτικές συγκεντρώσεις τηρώντας μέχρι κεραίας τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας.
Υποτίμησε τη δυναμική των κινημάτων σε συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού η κυβέρνηση και υποκίνησε με τις αυταρχικές και αδιάλλακτες ντιρεκτίβες της ακόμα και άτομα, που επί χρόνια δεν συμμετείχαν στα επετειακά πανηγυράκια ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, να κατέλθουν στα πεζοδρόμια και τα καταστρώματα των οδών. Αρκετές εκατοντάδες πολιτών αψήφησαν τη χουντικής εμπνεύσεως απαγόρευση, δίνοντας ηχηρό «παρών» στο κέντρο της πρωτεύουσας και της Σαλονίκης.
Ραμμένο στα χρυσοχοΐδειας κοπής μέτρα του δόγματος «νόμος και τάξη», το κοστούμι της καταστολής δεν στένεψε τους ευάριθμους διαδηλωτές, όσο τις ορδές του υπουργού. Οι πρώτοι φορούσαν άπαντες χειρουργικές μάσκες και βάδιζαν σε ικανές μεταξύ τους αποστάσεις, ενώ οι άνδρες των δεύτερων, παρατεταγμένοι κατά χιλιάδες -τόσους μαζεμένους ματατζήδες είχαν καιρό να αντικρίσουν οι πόλεις μας-, προστάτευαν, τρόπος ειπείν, τις κεφαλές, τις μύτες, τα χείλη και τα στόματα μόνο με τα υπηρεσιακά κράνη. Κι όπως ήταν στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αποτελούσαν την ιδανικότερη εστία διασποράς του ανάλγητου κορονοϊού.
Ασθμαίνοντες από το πρωί πήραν το κατόπι τις κοινοβουλευτικές ηγεσίας στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου έδιναν παράσταση εν Αθήναι για το θεαθήναι. Ετσι που βαριανάσαιναν σε συνθήκες αφόρητου συνωστισμού, μονάχα ελάχιστοι απ’ αυτούς να ’ταν φορείς της νόσου θα τη μετέδιδαν αυθωρεί -δεν μπορεί- και στους υπόλοιπους μηδενός εξαιρουμένου. Υγειονομική βόμβα τα ΜΑΤ, όρμηξαν το μεσημέρι στους συγκεντρωμένους στο Πολυτεχνείο, στα Προπύλαια και στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ευεπίφοροι στην επέλαση του ιού, συνελάμβαναν νεολαίους τους οποίους καθήλωναν κατά δεκάδες στην άσφαλτο τον έναν δίπλα στον άλλον. Οι μόνοι που ίσως τη γλιτώσουν είναι οι επιβαίνοντες στις αύρες. Κατά τ’ άλλα απαγόρευσαν την πορεία για να μας σώσουν από την πανδημία.
