ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένει για το 2021 η διοίκηση της Εθνική Τράπεζας, με το 15%-20% αυτών να προέρχεται από τη δεξαμενή των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΤΕ, σε moratorium πληρωμών είναι δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 200 εκατ. ευρώ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματικά και περί τα 100 εκατ. καταναλωτικά. Επιλέξιμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα» είναι το 40% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή. Και η Εθνική πάντως θα ακολουθήσει το μοντέλο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα πληρωμών μετά το τέλος των μορατόριων, με προϊόντα που θα προβλέπουν μειωμένη μηνιαία δόση για περίοδο 12 μηνών.

Στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, κατά το οποίο η Εθνική κατέγραψε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και τα κέρδη μετά από φόρους το εννεάμηνο 2020 διαμορφώθηκαν σε 602 εκατ. €, αυξημένα κατά 33% σε ετήσια βάση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε σε δύο υψίστης σημασίας συναλλαγές: την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής –που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες– και την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier, που θα μειώσει κάτω από το 15% τον δείκτη ΝPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα). Εντός των επόμενων εβδομάδων η Εθνική θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Οπως ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς στους αναλυτές, η τιτλοποίηση θα είναι ύψους 6,1 δισ. ευρώ, αποτελούμενη από 190.000 δάνεια (το 77% είναι στεγαστικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος στο α’ τρίμηνο 2021 η ΕΤΕ θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ οι δεσμευτικές, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β’ τρίμηνο του 2021. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των πελατών της εν μέσω πανδημικής κρίσης η Εθνική έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων μέσω των κρατικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Συνολικά η Εθνική είχε εκταμιεύσει στο εννεάμηνο νέα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό εκτιμήθηκε ότι θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Υψηλή προτεραιότητα για τη διοίκηση της ΕΤΕ είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους. Οπως αναφέρθηκε, μεταξύ εννεαμήνου 2018 και εννεαμήνου 2020 επήλθε μείωση των εξόδων προσωπικού και των διοικητικών εξόδων κατά 29%. Από το εννεάμηνο του 2017 μέχρι το εννεάμηνο του 2020, η τράπεζα μείωσε τον αριθμό των καταστημάτων της κατά 98, στα 388, και το προσωπικό κατά 1.600 άτομα, σε 8.300 (600 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πρόσφατη εθελουσία έξοδο). Τα λειτουργικά κόστη στη διετία έχουν μειωθεί κατά το 1/5.