Νοέμβρη μήνα, τέσσερα χρόνια πριν, ο 19χρονος Τάσος Χατζηγιοβάνης έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα και το τριφύλλι στο στήθος. Νοέμβρη μήνα κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών. Οντας 23 ετών παλικάρι. Κοτζάμ άνδρας πια.
Με 112 συμμετοχές στο ενεργητικό του σε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ και συνολικά 14 γκολ και 12 ασίστ. Καθόλου άσχημα. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο Χατζηγιοβάνης όμως αντιστέκεται στην κατηφόρα.
Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στον Παναθηναϊκό και, παρά την ποδοσφαιρική αφέλεια που εξακολουθεί να βγάζει συχνά-πυκνά στο παιχνίδι του, έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο καθοριστικούς παίκτες της ομάδας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι «πράσινοι» αποκτούν τον έναν μετά τον άλλο παίκτες στη θέση όπου αγωνίζεται, αλλά ο Ελληνας μεσοεπιθετικός παίρνει πάντα στο τέλος τη φανέλα σπίτι του. Με το σπαθί του.
Σε ηλικία 19 ετών ο Αντρέα Στραματσόνι ήταν ο πρώτος προπονητής που διέκρινε το ταλέντο του. Τον πήρε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας στην Ολλανδία, την οποία θα θυμάται για ολόκληρη τη ζωή του. Σε μία από τις πρώτες του προπονήσεις πέρασε δύο φορές με εντυπωσιακό τρόπο τον πολύπειρο Μέστο. Την τρίτη ο Ιταλός τον «σήκωσε στον αέρα». Εδειξε το… θράσος του, πήρε και το μάθημά του.
Τον Νοέμβρη του 2016 έκανε το ντεμπούτο του, και μάλιστα ευρωπαϊκό, ως αλλαγή στο ματς με τη Σταντάρ Λιέγης. Την επόμενη σεζόν άρχισε σταδιακά να καθιερώνεται από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Πέτυχε και το πρώτο του γκολ στον επαναληπτικό του Κυπέλλου με τα Χανιά τον Φλεβάρη του 2017 κι έκλεισε τη σεζόν με 15 εμφανίσεις, ένα γκολ και μία ασίστ. Την επομένη, ανέβασε τον αριθμό των συμμετοχών του σε 24, επεκτείνοντας μάλιστα πρόωρα το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2020.
Η αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και η έλευση του Γιώργου Δώνη όχι μόνο δεν τον φρέναραν, αλλά τον απογείωσαν. Στο ονειρικό ξεκίνημα της πρώτης σεζόν των Δώνη – Νταμπίζα ο Χατζηγιοβάνης ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών. Μέτρησε συνολικά 29 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας πετύχει 4 γκολ και μοιράσει 5 ασίστ.
Ομως το επόμενο καλοκαίρι ήταν το δυσκολότερο της καριέρας του. Η επέκταση του συμβολαίου του έγινε θρίλερ και η χρυσή τομή βρέθηκε αφού αποχώρησε ο Νταμπίζας, σε επαφές με τον ίδιο τον Αλαφούζο. Η σεζόν εξελίχθηκε περίφημα για τον ίδιο. Πραγματοποίησε 36 συμμετοχές, μέτρησε 8 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ. Φέτος έχει φτάσει αισίως τις 8 εμφανίσεις, σκόραρε απέναντι στον Απόλλωνα και το μεγαλύτερό του όνειρο έγινε πραγματικότητα. Κλήθηκε στην εθνική ομάδα των Ανδρών. Τα καλύτερα έρχονται.
