Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη Βρετανία, που ήδη έχει θρηνήσει πάνω από 40.000 θύματα της Covid-19.

Σήμερα οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έδωσαν συνέντευξη Τύπου και τα στοιχεία που παρουσίασαν μαρτυρούν πως το σύστημα υγείας της χώρας, το λεγόμενο NHS δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε βαθμό που οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν τον Μάρτιο.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση ο διευθυντής του NHS, καθηγητής Στίβεν Πάουι, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει αύξηση των νέων κρουσμάτων, κάνοντας σύγκριση με τις περιπτώσεις της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε πώς τα νοσοκομεία σε άλλες χώρες αρχίζουν να βλέπουν αυξανόμενους αριθμούς σε ασθενείς με Covid-19 και τόνισε πως και το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να βλέπει παρόμοια αλλαγή.

Έχουμε περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία με Covid-19 απ’ ό,τι είχαμε προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα το Μάρτιο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα πως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται κυρίως μεταξύ ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπάρχουν «απότομες αυξήσεις» στον αριθμό των ανθρώπων άνω των 65 ετών και ειδικά άνω των 85 ετών που μπαίνουν σε νοσοκομείο, είπε επίσης.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι το NHS στο να ακυρώσει τα μη επείγοντα χειρουργεία, όπως είχε συμβεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής ανέφερε ότι τον Απρίλιο «υιοθετήσαμε μια εθνική προσέγγιση» και δυστυχώς αυτό σήμαινε πως έπρεπε να αφήσουμε στην άκρη κάποιες υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, αναφέρει, είδαμε μια αύξηση των χρόνων αναμονής.

«Είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να επανέλθουμε στο φυσιολογικό όσον αφορά τη θεραπεία αυτών των ασθενών, οπότε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση αυτών των υπηρεσιών», είπε. Αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «το κλειδί σε αυτό, είναι ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα».

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Αγγλία, με περίπου το 40% των κρουσμάτων της Αγγλίας να καταγράφεται στη βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με την δρ Τζέιν Έντλεστον, από την υγειονομική ομάδα του Μάντσεστερ.

Ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας της Αγγλίας για τη διαχείριση της πανδημίας, κατέστησε πάντως σαφές ότι δεν είναι απλά ένα πρόβλημα του Βορρά. Αντιθέτως, είπε: «Λίγο-πολύ όλες οι περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπουν τώρα αύξηση του ρυθμού μολύνσεων». Είναι ένα «εθνικό φαινόμενο» η αύξηση του ρυθμού μολύνσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό είναι πως ζητήθηκε σε τρία νοσοκομεία Νάιτινγκέιλ στη βόρεια Αγγλία να ετοιμαστούν να υποδεχθούν ασθενείς με Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για νοσοκομεία που στήθηκαν στην αρχή του πρώτου κύματος την άνοιξη για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που κατακλυστεί το NHS. Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν ειδικότερα οι νοσοκομειακές μονάδες στο Μάντσεστερ, στο Σάντερλαντ και στο Αρογκέιτ.