ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Βίκυ Καπετανοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ακόμα κι ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού δεν θα αποτελέσει «μαγικό ραβδί» που θα εξαλείψει από μόνο του την πανδημία και θα μας επαναφέρει στην κανονική ζωή την άνοιξη. Αυτό είναι ουσιαστικά το δυσοίωνο συμπέρασμα έκθεσης έγκριτων Βρετανών επιστημόνων της Βασιλικής Ακαδημίας, οι οποίοι προειδοποιούν πως πρέπει να είμαστε «ρεαλιστές» για το τι μπορεί να πετύχει το εμβόλιο και σε ποιο βάθος χρόνου, καθώς η διασπορά του ιού εξακολουθεί να καλπάζει στην Ευρώπη και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στις «τεράστιες» προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας συγκαταλέγονται τα πρακτικά ζητήματα μαζικής παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου, όπως και η κατάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να επηρεάζονται από τους αρνητές της πανδημίας, της μάσκας και των εμβολιασμών εν γένει.

Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να «χαλαρώσουν σταδιακά», καθώς ενδέχεται να χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος προτού το εμβόλιο γίνει ευρέως διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό, με κρίσιμο ακόμα ζητούμενο τη διάρκεια και την ισχύ της ανόσιας που θα παρέχει.

«Στο Παρίσι και τα πέριξ τα πράγματα χειροτερεύουν γοργά» διαμήνυσε στη Γαλλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προετοιμάζοντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας πως η περιοχή θα κηρυχθεί τη Δευτέρα σε ύψιστο συναγερμό, αφού έχει υπερβεί και τα τρία όρια που έχουν τεθεί για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων και δη το πλαφόν των 250 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση κι ο Δήμος του Παρισιού θα εξετάσουν αύριο τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα αναλάβουν άμεσα δράση αν δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά – κίνηση που αναμένεται να επιφέρει κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, αλλά και νέους περιορισμούς στις κοινωνικές συναναστροφές.

Στην αυτόνομη περιφέρεια της Μαδρίτης –που καταγράφει 859 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, την υψηλότερη αναλογία στην Ευρώπη– η δεξιά τοπική πρωθυπουργός Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο επρόκειτο τελικά χθες να συμμορφωθεί απρόθυμα στις επιταγές της κεντροαριστερής κεντρικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, επιβάλλοντας μερικό αποκλεισμό στην ισπανική πρωτεύουσα και εννιά γειτονικούς δήμους. Εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής διαμάχης, περίπου 4,8 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής θα αναγκαστούν ξανά να περιορίσουν στο απολύτως απαραίτητο τις μετακινήσεις τους.

Στην Ιταλία καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους υπαίθριους χώρους της Ρώμης και της περιφέρειάς της, με τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα να διαμηνύει πως θα είναι «δύσκολοι οι επόμενοι 7-8 μήνες» και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αναγγέλλει πως θα επιδιώξει παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ζόρικη η κατάσταση και στην Τουρκία, όπου ο κορυφαίος ιατρικός σύλλογος της χώρας TTB κι η αξιωματική αντιπολίτευση του CHP κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν πως κρύβει την αλήθεια για την πανδημία, μετά την παραδοχή του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτσά πως από τα τέλη Ιουλίου δημοσιοποιείται μόνο ο ημερήσιος αριθμός νοσούντων από Covid-19, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ασυμπτωματικοί θετικοί φορείς του ιού «που δεν έχουν πρωταρχική σημασία για την πανδημία»!

Βουλευτής του CHP κατήγγειλε πως το πραγματικό νούμερο των κρουσμάτων κυμαίνεται σε 20.000 τη μέρα –αντί για 1.500– και στηλίτευσε την κυβέρνηση πως δεν έλαβε δαπανηρά νέα μέτρα λόγω του εξαντλημένου εθνικού προϋπολογισμού, επιλέγοντας να «πολεμήσει με τους αριθμούς αντί να πολεμήσει με την πανδημία».