ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ξεπούλημα και μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ τροφοδότησε χθες η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η έλευση των νέων lockdowns και η συνειδητοποίηση των αγορών ότι η ανάκαμψη των οικονομιών ξεθωριάζει οριστικά. 

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αυτήν την εβδομάδα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη βούτηξαν βαθιά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Στη Γερμανία, όπου μια δεύτερη μερικής έκτασης καραντίνα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, καταγράφοντας ημερήσια πτώση 4,1%, τη μεγαλύτερη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Στη Γαλλία, όπου η νέα καραντίνα ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου, το Χρηματιστήριο του Παρισιού βούτηξε 3,3% σε νέο χαμηλό πενταμήνου. Ο φόβος ενός νέου lockdown βύθισε και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου που υποχώρησε 2,5% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 περίπου μηνών. Ανάλογη τροχιά κατέγραψαν και οι αγορές του Μιλάνου (-4,06%) και της Μαδρίτης (-2,6%) ενώ η Αθήνα «τη γλίτωσε», καθώς ήταν κλειστή, λόγω της εθνικής εορτής. 

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού –όπου εκτός της έξαρσης της πανδημίας τις αποφάσεις των επενδυτών επηρέασε χθες και η οριστική απομάκρυνση της πιθανότητας έγκρισης ενός νέου πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο πριν από τις προεδρικές εκλογές– ο δείκτης Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης υποχωρούσε 2,9% μία ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης. 

Κέρδη για λίγους

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας, οι αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας Apple, Alphabet (Google), Amazon και Microsoft κατέγραφαν απώλειες μεταξύ 3% και 5%. Οι κολοσσοί βέβαια ουδόλως φάνηκαν να ανησυχούν γι’ αυτήν την πτώση, αφού οι καραντίνες αποδείχθηκαν χρυσοφόρες για την κερδοφορία τους. Τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft που ανακοινώθηκαν χθες το επιβεβαίωσαν καθώς ήταν καλύτερα των προβλεπόμενων.

Η στροφή στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτόξευσε τις πωλήσεις της στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους Cloud. Η μετοχή της, παρότι υποχωρούσε 4% χθες, καταγράφει από την αρχή του 2020 άνοδο 35%. Οι υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες ανακοινώνουν σήμερα τα οικονομικά τους αποτελέσματα. 

Παρά την απειλή μιας δεύτερης φετινής καθίζησης στην παγκόσμια οικονομία, αυτές προχωρούν σε επενδύσεις επέκτασης σε μια οικονομία προσαρμοσμένη όλο και πιο πολύ σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η Apple αναπτύσσει μια νέα μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο η οποία θα επιχειρήσει να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στην κυρίαρχη σήμερα Google ενώ από την πλευρά του ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει ένα νέο μπάσιμο στα ΜΜΕ εξαγοράζοντας αυτή τη φορά το CNN. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, κάποιοι οικονομικοί αναλυτές απορούν: «Είναι εκπληκτικό ότι πήρε τόσο καιρό στις αγορές να τρομάξουν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία. Ηταν γραμμένο στον τοίχο εδώ και εβδομάδες, αλλά τα χρηματιστήρια είχαν παρωπίδες», λέει ο Λέιαθ Καλάφ της επενδυτικής εταιρείας Aj Bell, ξεκαθαρίζοντας ότι «μέχρι να περιοριστεί ο ιός, δεν μπορεί να υπάρξει σαφής κατεύθυνση για τις αγορές βραχυπρόθεσμα». «Μπορούμε να περιμένουμε ξαφνικά ξεπουλήματα και ανακουφιστικά ράλι ανάλογα με την πλημμυρίδα και την άμπωτη του ιού καθώς και το ξεδίπλωμα της ζημιάς που αφήνουν πίσω τους», υπογραμμίζει.