ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε αναβρασμό –όχι απαραίτητα… δυσάρεστο– βρίσκονται οι τράπεζες «εξαιτίας» της εταιρείας επενδυτικού κεφαλαίου CVC που αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε στη ΜIG δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia (ΔΕΛΤΑ, «Μπάρμπα Στάθης», Goody’s κ.α.) και ενώ παραμένει (;) ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το τελευταίο αναμενόταν, την περασμένη Παρασκευή, η κατάθεση προσφοράς στην Εθνική Τράπεζα, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ούτε επιβεβαίωση ούτε διάψευση.

Και την ίδια ώρα οι φήμες έκαναν λόγο για διακριτική παρακολούθηση των εξελίξεων από την κινεζική Fosun, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν, αλλά και για προετοιμασία της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή (ΙPO) αν δεν κλείσει η πώληση με τη CVC (είχε προσφέρει στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία περί τα 480 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από την αποτίμηση που είχε κάνει η ΕΤΕ, στα 700 εκατ. ευρώ). Το καλοκαίρι και ενώ είχε μεσολαβήσει το lockdown, η CVC επανήλθε με νέα αποτίμηση για το 100% Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον της CVC για τη Vivartia προφανώς και οδηγεί τις δυο από τις πιστώτριες τράπεζες της Vivartia σε επανεξέταση της στρατηγικής τους. Εθνική και Eurobank είχαν αποφασίσει στα τέλη Αυγούστου την πώληση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου (110 εκατ. ευρώ και 85 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), το οποίο περιλαμβάνει και ενήμερα δάνεια της Vivartia, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας τους για την πορεία της ΜΙG (που κατέχει το 92,8% των μετοχών), αλλά και της ίδιας της Vivartia.

Οι δυο τράπεζες είχαν αποφασίσει να απεμπλακούν από τη Vivartia καθώς οι εταιρείες, που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της MIG, τρέχουν με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα το 35% των δανείων (συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ) να είναι ενήμερο και το υπόλοιπο 65% να χαρακτηρίζεται προβληματικό.

Σημειώνεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες –πλην Πειραιώς και λόγω της μετοχικής της σχέσης με τη MIG- είχαν θέσει επανειλημμένα ζήτημα πώλησης της «Μπάρμπα Στάθης», για την οποία υπήρχε και ενδιαφέρον, ώστε να μπορέσει να αποπληρωθεί και μέρος του κοινοπρακτικού δανείου. Και ανέμεναν για πολύ καιρό ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξυγίανσης των προβλημάτων της Vivartia, το οποίο δεν έλαβαν γεγονός που οδήγησε Εθνική και Εurobank στον σχεδιασμό πώλησης των δανείων, στο σύνολο τους. Σχεδιασμός όμως που λόγω της πρότασης της CVC είναι πιθανό να ανατραπεί.

Η πρώτη τράπεζα που έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα… απεμπλοκής από τη MIG ήταν η Eurobank, όταν στα τέλη του 2016 μεταβίβασε σε επενδυτικά κεφάλαια, που διαχειρίζεται η Fortress Investment Group LLC, ομολογιακό δάνειο με συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνειο είχε εκδοθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με εγγύηση μετοχές εταιρειών της MIG, μεταξύ των οποίων της Attica Συμμετοχών και της Vivartia.