Μια πρόβα άγριας καταστολής και ένα προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει μετά τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων αποτέλεσαν τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, με το νέο κρούσμα κρατικού αυταρχισμού σε βάρος συγκέντρωσης αλληλεγγύης σε Τούρκους απεργούς πείνας που αντιστέκονται στο καθεστώς Ερντογάν.
Οι διαδηλωτές, 100-120 άτομα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς -κυρίως του ΚΚΕ(μ-λ)- είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό αγώνα των απεργών πείνας στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και των μελών της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Grup Yorum.
Χωρίς καμία απολύτως αφορμή, μόλις οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν από το Σύνταγμα προς την τουρκική πρεσβεία, όπως είχαν ανακοινώσει (και έχει γίνει δεκάδες φορές στο παρελθόν), δέχθηκαν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη μαζική βίαιη επίθεση από την αστυνομία, με ξυλοδαρμούς και ρίψη χημικών, με σκοπό τη διάλυση της συγκέντρωσης. Οι αστυνομικές δυνάμεις (πολλές διμοιρίες για μόλις 100 άτομα) χτυπούσαν με μένος τους συγκεντρωμένους επί ώρα.
Τα μπλοκ των Τούρκων και αυτό του ΚΚΕ(μ-λ) χωρίστηκαν από τα ΜΑΤ, που κρατούσαν «ομήρους» περικυκλωμένους επί 40 λεπτά τους διαδηλωτές. «Το χτύπημα ήταν στοχευμένο και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης. Θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και νεκρός από τη σφοδρότητα των χτυπημάτων και τον εγκλωβισμό. Αφού η ΕΛ.ΑΣ. διέλυσε τη διαδήλωση και ενώ δεν υπήρχαν πια οργανωμένα μπλοκ, ύστερα από εντολές, τα ΜΑΤ μάς ακολουθούσαν στην οδό Πανεπιστημίου», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Βάρλας (Λαϊκή Αντίσταση).
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, όπως ο Τζελάλ Απκιούν στο πρόσωπο του οποίου εξερράγη δακρυγόνο. Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές δεν παρεμπόδιζαν καμία κυκλοφορία.
Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, πέντε τουρκικής και δύο ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο το μεσημέρι. Τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για: πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά της αρχής. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν και θα συνεχιστεί η διαδικασία.
